Ander nieuws

Beter voor het milieu zijn

De milieucrisis is al jaren gaande en zal nog wel jaren doorgaan. Dat is hoe het er nu uitziet. Grote bedrijven en vele landen doen er niet veel aan, dus het is extra belangrijk dat de ‘kleine mensen’ dit doen: de mensen die geen directe invloed hebben op de grootste problemen van het milieu. Dit betekent echter niet dat het geen nut heeft om aan het milieu te denken. Als duizenden mensen een paar veranderingen aan hun levensstijl maken, zal het al zeker een positief effect hebben op het milieu. Een paar tips over hoe een levensstijl milieuvriendelijker gemaakt kan worden, staan hieronder.

Verminderen

Deze tips zijn misschien wel het toppunt van ‘makkelijker gezegd dan gedaan’, maar verminder bepaalde dingen. Verminder bijvoorbeeld hoeveel kleren er gekocht worden. Alle processen die nodig zijn om kleding in een kast te krijgen, zijn schadelijk voor het milieu. Het produceren van kleding kost veel grondstoffen. Alle materialen worden eerst geplukt, daarna tot vezels gemaakt om tot slot verwerkt te worden tot stoffen die verandert worden in de kleren die we dragen. Dan moet het natuurlijk nog naar de winkels vervoerd worden en zal het worden gekocht. Het verminderen van kleren kopen is erg belangrijk, maar kan best moeilijk zijn om te doen. Toch zal het, en daarbij kleren kopen in ‘thrift stores’, al een groot voordeel voor het milieu zijn.

Een andere gewoonte waarbij vermindering zal helpen, is om minder de auto te nemen. Dit is een tip die al een tijdje de ronde door gaat, maar die nog steeds belangrijker is. Voor kleine eindjes kan de fiets best een keer genomen worden en misschien is het eens leuk om met het openbaar vervoer te gaan. Je bent afhankelijk van bepaalde tijden, maar de tijd die nodig is om naar de bestemming te reizen, kan wel productief gebruikt worden.

Isoleren

Een groot percentage van de huizen in Nederland zijn onvoldoende geïsoleerd. Vooral in de winter betekent dit een hoge energierekening, maar ook een negatief effect op het milieu. Bij het vele stoken van de kachel wordt er veel CO2 uitgestoten. Er zijn vele tips om de kachel efficiënter te gebruiken, maar een gemakkelijke oplossing is om het huis beter te laten isoleren. Denk bijvoorbeeld aan dubbelglas of HR++ glas. Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten die luchtdicht verbonden zijn, waartussen een isolerende ruimte ontstaat. HR++ glas is dubbelglas met een coating (die warmtestralen reflecteert) en gasvulling (waardoor kou niet naar binnen kan komen). Een goede isolering voor het huis dus.

Eten

Als laatste puntje is het belangrijk om na te denken over het eten op de wereld. Minder vlees eten heeft een ontzettend positief effect op het klimaat. De productie van 1 kilo vlees kost ongeveer 5 kilo plantaardig voedsel en er wordt veel water gebruikt om het te produceren. Daarnaast wordt veel vlees, net zoals kleding, geïmporteerd naar Nederland, wat ook niet goed is. Helemaal vegetarisch gaan is niet nodig, maar denk er eens over na om een dag in de week geen vlees te eten.

Naast vlees wordt nog genoeg ander eten naar Nederland geïmporteerd. Eten wat gemakkelijk in Nederland geteeld kan worden, zoals appels, worden vaak uit andere landen gehaald om in de supermarkt terecht te komen. Een alternatief hierop is om langs een groentemarkt te gaan en lokale boeren te steunen. Dat eten heeft direct invloed op de persoon die het produceert en zal geen uitlaatgassen zien.