Wonen

Een écht Perzisch tapijt?

Ergens verscholen op de zolder van oma, onder het stof vonden we het. Een verschoten en vies rood tapijt. Wat moest ik daarmee? Ik had het van oma gekregen, het stond zwart op wit in haar testament. Op zich hield ik wel van mooie kleden, maar zo’n oud verstoft ding hoefde ik niet in mijn huis. Ik trok mijn neus ervan op. Je hebt geen idee wat je allemaal in huis haalt aan viezigheid! We, mijn vader en ik, besloten eerst te onderzoeken wat ik nou daadwerkelijk in huis zou halen.

Om te beginnen staken we nieuwsgierig onze neuzen in het tapijt en probeerden we het label, wat aan het tapijt zat, te ontcijferen. De woorden die er op stonden waren dusdanig vervaagd dat het lezen ervan maar letter voor letter ging. Maar op een gegeven moment waren er over uit: er stond “Perzië” op. En onder Perzië was ook het woord “waarde” te lezen, maar het cijfer wat daar achter zou moeten staan was onleesbaar.

Heb ik een échte in huis?

Ons hartje begon toch wel wat sneller te kloppen. Want als we “Perzië” goed gelezen hadden, dan betekende het dat dit tapijt heel wat opbracht als je het ging verkopen. We wisten niks van Perzische tapijten verkopen dus we besloten via tapijt-expert.nl een expert in te schakelen. Hoe konden wij erachter komen of het hier om een eeuwenoud Perzisch tapijt ging? En, hoeveel was het tapijt waard? Hij wist ons het volgende te vertellen:

  • Er moet gekeken worden naar de manier waarop het tapijt gemaakt is. Is het tapijt symmetrisch of zijn er onregelmatigheden te zien in de motieven of de manier van weven? Als het tapijt volkomen symmetrisch is dan duidt dit op machinaal werk. Handgeknoopte tapijten worden namelijk nooit volkomen symmetrisch gemaakt. Daarnaast kan er gekeken worden naar de zelfkant, de beide uiteinden van het kleed. De franjes aan de zelfkant komen omdat het kleed zelfgemaakt is, bij machinaal werk worden deze apart toegevoegd, wat terug te zien is aan de franjes. Ook is een handgemaakt Perzisch tapijt “slap” omdat het geen mat aan de onderkant heeft zoals een machinaal gemaakt tapijt.
  • Het tapijt moet uit Perzië komen. Dit kan je terugzien aan de materialen waarmee het gemaakt wordt. Een echt Perzisch tapijt wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals schapen wol.
  • Wanneer is het tapijt gemaakt? Komt het tapijt uit de 19e eeuw of eerder dan is het tapijt veel waard.
  • Een vervaagd kleed hoeft niet perse te zeggen dat het niks meer waard is. Integendeel, oude Perzische tapijten zijn van natuurlijke materialen gemaakt. Het kleuren van de wol werd vroeger gedaan met insecten, planten en mineralen. Er is een mogelijkheid dat deze ingrediënten zijn vergaan door de loop der tijd. Hierdoor kan er ook kleurverschil optreden. Een vervaagd kleed kan dus betekenen dat het kleed al eeuwen oud is.

Wil ik het Perzisch tapijt verkopen?

Oma had een pareltje achter gelaten voor mij! Ik voelde me vereerd. “Een heus Perzisch tapijt”, had de expert gezegd. Ik kon het tapijt aan de expert verkopen, daarbij was ik er zeker van dat dit eerlijk zou gebeuren omdat zijn passie is Perzisch tapijt inkoop. Hier had ik ook geen twijfels over, de taxatie was vlekkeloos verlopen. Hij had eerlijk toegeven dat het kleed minder waard was geworden door al het stof en een paar slijtage plekken, maar des ondanks was het kleed vervaardigd in 1950 vanuit Keshan. Dit maakte het kleed erg bijzonder en waardevol. Maar wilde ik zo’n waardevol tapijt, een erfenis van mijn oma, kwijt?

En, zou oma geweten hebben dat ze een pareltje in bezit had? had oma het met een reden speciaal aan mij achtergelaten? Het zijn vragen die mij nog steeds bezighouden. Ik zal er waarschijnlijk geen antwoord op krijgen, maar een ding weet ik wel: ik geef het kleed eerst nog een eervol plekje in mijn eigen huis. Want zoiets bijzonders wil ik zelf ook van genieten! Ik kan het altijd nog verkopen.