Wat doet de bitcoin koers
Financieel

Wordt 2021 het jaar voor Bitcoin?

Eerder deze maand gebeurde het; het moment waar een hoop fans van Bitcoin lang op hebben gewacht: De magische grens van $20.000 werd gebroken! Toen de Bitcoin koers eerder dit soort koersniveaus behaalde haalde de bekendste cryptocurrency de mainstream media en ook dit keer gebeurde dat weer. Met Bitcoin op de beeldbuis, en dan wel bij de NOS of bij RTL, komt weer nieuw volk in aanraking met deze lucratieve investeringsmogelijkheid. Maar Bitcoin is meer dan dat! In dit artikel wordt beschreven wat Bitcoin nu eigenlijk is en waarom het zo interessant is om er in te investeren.

 

Bitcoin is goudeerlijk

Wie al bekend is met Bitcoin heeft er hoogstwaarschijnlijk voor het eerst over gehoord omdat men er blijkbaar zo goed aan heeft kunnen verdienen. Tijdens de hype van eind 2017 hebben investeerders namelijk flink kunnen meeliften op de hard stijgende koers van Bitcoin en dat zorgde voor een hoop enthousiasme. Er zijn minder mensen die ook bekend zijn met het idee achter Bitcoin en daar zou men minstens net zou enthousiast van kunnen worden. Het is immers een van de voornaamste redenen dat Bitcoin vandaag de dag zo hoog wordt gewaardeerd.

Bitcoin zag in 2009, als antwoord op de economische crisis toentertijd, het licht. Bitcoin zou een alternatief bieden voor ons huidige financiële systeem waarin banken een prominente rol spelen. Deze banken verloren in 2009 aardig wat vertrouwen van consumenten en daarmee was er oog voor alternatieven. De timing van Bitcoin kon wat dat betreft niet beter.

Bitcoin is een digitale vorm van geld die leunt op blockchain-technologie en dat maakt de digitale munt bijzonder. Een blockchain is, zoals de benaming wellicht al doet vermoeden, een keten van blokken waarin financiële transactiedata is opgeslagen. In die zin lijkt het op het grootboek van een bank, waarin de bank ook al haar transactiedata en saldo’s heeft opgeslagen. Toch is er wezenlijk verschil en juist dat verschil maakt Bitcoin interessant. De Bitcoin blockchain is namelijk gedecentraliseerd. Dit betekent dat er geen centrale entiteit is die zeggenschap heeft over het systeem of kan bepalen wat er met het systeem gebeurt. Daarbij is de data op de blockchain ook decentraal opgeslagen. Er komt bij een Bitcoin transactie dus geen derde partij zoals een bank aan te pas. Dit maakt ook dat Bitcoins ook daadwerkelijk eigendom zijn van de gebruiker.

Doordat de data decentraal en transparant is opgeslagen is het ook bijna onmogelijk dat er met transactiedata op de blockchain wordt geknoeid. Mocht iemand frauduleuze data willen toevoegen aan de blockchain om zo iemand op te lichten, dan valt dat direct op doordat andere deelnemers aan de Bitcoin blockchain met hun data kunnen aantonen dat er sprake is van fraude. Al met al maakt dit de Bitcoin blockchain uiterst betrouwbaar en transparant!

 

Recordhoogtes

Nu het idee achter Bitcoin iets duidelijker is kunnen we het weer over de waarde van Bitcoin of Bitcoin koers hebben. Hoe kan het dat deze in grote lijnen maar blijft stijgen?

De waarde van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod en dan specifiek door de verhouding tussen deze twee. Steeds meer mensen komen in aanraking met Bitcoin en steeds vaker blijkt Bitcoin een aantrekkelijk alternatief om in te investeren. Zo blijkt dat niet alleen individuen erin investeren maar ook bedrijven. De voornaamste reden voor de investeringen vanuit bedrijven is dat Bitcoin ongevoelig is voor inflatie. Economieën hebben het zwaar ten tijde van het coronavirus en in een poging de economieën in stand te houden wordt er ongelooflijk veel geld bijgeprint. Hierdoor vrezen economen voor inflatie, waarmee zowel de dollar als de euro minder waard zullen worden. Het gevolg is dat grote investeerders en bedrijven zich wenden tot Bitcoin. Van Bitcoin is namelijk bekend dat er nooit meer dan 21 miljoen in omloop zullen zijn. Sterker nog, dat staat sinds het bestaan van Bitcoin in de code geprogrammeerd. Nu in economische lastige tijden de vraag naar Bitcoin groeit en het aanbod gelijk blijft zie je een stijgende koers.

Voor wie bovenstaand verhaal interessant klinkt en wie zelf wilt investeren in Bitcoin moet uiteraard eerst Bitcoin kopen. Draag altijd zorg voor een plan waarbij in ieder geval duidelijk is met welk bedrag wanneer in te stappen en wanneer eventueel uit te stappen. 2021 wordt een mooi jaar voor Bitcoin!