Wonen

Alles wat je moet weten over de Clematis

De Clematis is een prachtige plant. Deze maakt je tuin helemaal af en als je de juiste clematis uitkiest en hem goed verzorgt, heb je hier het hele jaar baat van. ‘s Zomers geeft de Clematis dan prachtige bloemen en ‘s winters mooi bladgroen. Zo heeft je tuin altijd een mooie, volle look. Maar hoe kun je de Clematis het beste verzorgen, waar in de tuin kun je hem het beste plaatsen en waar moet je op letten bij het kopen van de plant? Het antwoord op deze vragen lees je in dit blog. 

 

De verschillende soorten Clematissen

De Clematis is verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en kleuren. Ieder type Clematis heeft een eigen bloeiperiode, bloemkleur en geeft andere formaten bloemen af. Zo is er voor iedere toepassing wel een passende soort Clematis. Hieronder worden een aantal van de verschillende soorten Clematissen uitgelicht, gesorteerd op bloemgrootte.

Kleinbloemige Clematissen

Er zijn veel verschillende soorten Clematissen die mooie, kleine bloemen afgeven in verschillende kleuren. Zo is er de Clematis Alpina, afkomstig uit Noord-Europa, in de kleuren blauw, roze, wit, rozerood of lichtblauw. De Clematis Alpina bloeit in april en mei. Ook zijn er wintergroene Clematissen, zoals de Clematis Armandii. Deze geeft ‘s winters prachtige donkergroene bladeren en ‘s zomers geurige witte bloemen af. Er zijn ook laat bloeiende Clematissen met kleine bloemen, zoals de Clematis Tangutica. Deze is verkrijgbaar met goudgele, oranje en zuiver blauwe bloemen. 

 

Grootbloemige Clematissen

Er zijn verschillende soorten Clematissen die mooie, grote bloemen afgeven. Hierbij zijn de varianten ‘Niobe’ (in rood), ‘Moonlight’ (in een mooie, zachte kleur geel) de meest populaire grootbloemige Clematissen die vroeg in het jaar bloeien. Later in het jaar bloeien favorieten, zoals de lichtroze ‘Jan Pawel’ en de koperkleurige ‘Ernest Markham’ erg mooi. 

 

Clematis kopen

Ga je een Clematis aanschaffen? Let er dan goed op welk type Clematis je koopt, of dit type wintervast is en wanneer de Clematis in bloei komt. Op websites zoals https://www.clematisonline.nl/ vind je een zeer breed scala groenblijvende Clematis soorten. 

 

Het planten van de Clematis

De meeste Clematissoorten kunnen het gehele jaar door geplant worden. Bij het planten van de Clematis is het belangrijk dat je let op hoeveel zon de plant op een dag krijgt; hoe meer zonuren de Clematis maakt, hoe harder deze plant zal groeien (en klimmen!). Je kunt de Clematis het beste planten op een plaats die veel zon krijgt, maar waarbij de wortels van de plant voldoende schaduw hebben. Dit kan zowel in de grond in je tuin, als in een pot op het balkon.