Ander nieuws

Doneer jij al?

Doneren, we horen er steeds meer over. Maar we staan er nooit echt bij stil dat het mogelijk is. Er zijn zo ontzettend veel manieren om te doneren of voor je medemens klaar te staan. Het is juist goed wanneer we hier eens goed over na gaan denken. De reclame van orgaandonaties en de manier van inschrijven is al aangepast. Op deze manier worden mensen er eerder toe gezet om er goed over na te denken en een keuze te maken. Want wie weet wil je wel donor zijn, maar is het iets wat je altijd vergeet om in te vullen waardoor je met de oude regeling dan geen donor zou zijn. Wanneer je het echt niet wilt zijn dan onderneem je eerder actie om het aan te passen.

Doneren, doe jij het al?

Je kan natuurlijk op verschillende manieren doneren. Denk bijvoorbeeld aan het doneren van geld aan een goed doel. Je kan tegenwoordig gemakkelijk aan een goed doel doneren via PayPal of doneren via tikkie. Het doneren is in dit geval allemaal een stukje makkelijker geworden waardoor je snel een paar euro kan overmaken om jouw favoriete goede doel te steunen. En zo sta je ook gelijk klaar voor jouw medemens. 

Het doneren van organen, ja dat is natuurlijk een heel ander ding. Want hoe gemakkelijk het is om geld te doneren, zo goed moeten we nadenken of we wel onze organen willen doneren. Want het is iets waar je niet gelijk aan wilt denken. Vooral omdat het een combinatie is met het overlijden van jezelf. Of misschien wel van een dierbare. Want in de meeste gevallen kan je pas een orgaan doneren wanneer je overleden bent. Met uitzondering van de nier natuurlijk. 

Maar wil je toch iets doneren buiten geld? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om bloed te doneren. En dit is wel een punt waar meer aandacht voor mag komen. Want het is iets kleins, maar het kan voor iemand anders iets heel groots zijn. En het is iets wat een paar keer terug komt maar waar je iemand wel zijn leven mee kan redden. En waar er veel aandacht aan geld doneren en orgaandonaties wordt gegeven, wordt bloed doneren eigenlijk overgeslagen. Naast bloed, kan je ook bloed plasma doneren. Maar dit is een stapje na het bloed doneren. Maar met tien minuten heb jij al voldoende bloed gedoneerd om iemand te helpen. En dat drie keer per jaar, dat klinkt als een kleine opgave toch?