Wonen

Duurzame manieren om jouw huis te verwarmen op de warme zomerdagen

Het seizoen mag dan alweer bijna voorbij zijn, maar dat neemt niet weg dat het nog wel eens vrij warm kan worden in het najaar. Dat  hebben we de afgelopen week maar al te goed gezien. klimaatverandering is overal om ons heen en drukt een stempel op het dagelijkse leven.

Ook op jouw huis. Hoe kan jij het beste het hoofd koel houden tijdens deze steeds warmer wordende seizoenen, op een manier die effectief en ook nog eens duurzaam is? Je leest het hier in dit blog.

Het begint bij goede zonwering

Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt wanneer je jouw huis wil verkoelen, maar toch is het een van de meest effectieve manieren om jouw huis te beschermen tegen de warmte.

Zeker zonwering voor binnen kopen kan bijdragen aan het verkoelen van jouw huis op een duurzame manier. Waarom zonwering plaatsen duurzaam is? Kijk maar eens naar het verbruik van een airco. De hoeveelheid elektriciteit die je moet opwekken om een airco installatie draaiende te houden, kan niet op tegen die van goede zonweringen. Hiervoor hoef je namelijk alleen maar jouw eigen spierkracht te gebruiken om op een kopje te drukken of aan een slinger te draaien.

Ja, wanneer je elektrische zonnewering laat installeren zal je ook een klein beetje energie verbruiken. Voor minder dan één minuut, terwijl een airco installatie de hele dag staat te loeien. Dit maakt zonweringen wel een stuk duurzamer dan een airco, toch?

Andere dingen die je kunt doen om jouw huis duurzaam te verkoelen

Behalve het installeren van zonwering zijn er ook nog andere methoden om jouw huis op een duurzame manier te verkoelen. Deze zullen hieronder worden behandeld!

Zet alle ramen open!

Dit is een makkelijke en effectieve manier om het huis koel te houden. Bedenk wel dat je juist de ramen aan de zon kant dicht wil houden, omdat dit de warmste kant van het huis is. Door alle andere ramen wel open te zetten circuleer je de lucht binnen huis op een manier die geen energie opwekking vraagt. Super duurzaam dus.

Doe apparaten die je niet gebruikt uit

Denk hierbij aan de TV, computer monitor of andere elektrische apparaten waarvan het niet essentieel is dat ze aan staan. Omdat de motoren van deze apparaten warmte uitstralen kan het in jouw huis ook aardig opwarmen. Je kunt dit voorkomen door ze uit te zetten.

Hopelijk heb jij iets aan deze tips en kan jij de komende periode of het volgende zomerseizoen jouw huis op duurzame manieren koel houden!