Ander nieuws

Een circulaire economie, wat is dat eigenlijk?

Het is een term die je deze dagen steeds vaker voorbij ziet en hoort komen. De circulaire economie begint een grote rol te spelen in ons leven. Maar wat is het eigenlijk? Hoe kan jij er als burger of bedrijf aan bijdragen? Dit wordt allemaal voor je uitgelegd in dit blog. Benieuwd geworden? Lees snel verder!

De ontleding van het begrip

Misschien heb je er al vaker van gehoord, of misschien is het een compleet nieuwe term voor je. Hoe dan ook: de term circulaire economie is er een waar we niet meer omheen kunnen. Je komt de term ook wel eens tegen als kringloop economie. Met beiden begrippen wordt simpelweg het systeem bedoeld waarmee tegenwoordig steeds minder nieuwe grondstoffen worden gewonnen en er steeds meer gebruik wordt gemaakt van reststoffen. Het uiteindelijke doel is dan ook om volledig gebruik te maken van gerecyclede grondstoffen voor de productie van nieuwe producten.

Hoe kan jij hier als burger aan bijdragen?

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Je kunt al vrij snel beginnen met het hergebruiken van bepaalde dingen, of ervoor zorgen dat ze hergebruikt kunnen worden! Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanschaffen van een herbruikbare waterfles! Dit wordt al door veel consumenten gedaan en het werkt ontzettend goed tegen wegwerp plastic flesjes.

Een ander punt waar je jezelf als individu voor kunt inzetten is het inleveren van oude producten. Dit kan van alles zijn! Denk bijvoorbeeld aan elektrische apparaten, kleding of servies wat je niet meer gebruikt. Ze zullen hier bij de lokale kringloopwinkel ontzettend blij mee zijn! Ook producten die niet meer werken kan je naar de milieustraat brengen. Iedere grote stad heeft er wel eentje. Wacht niet langer en start met recyclen!

Als bedrijf kan je het volgende doen om de circulaire economie te ondersteunen

Er zijn verschillende manieren waarop je als bedrijf zijnde ook een steentje kunt bijdragen. Op Circulair In Bedrijf geven ze hier goede voorbeelden van. Neem vooral eens een kijkje op hun website!

Je kunt bijvoorbeeld jouw facilitair manager aanspreken en vragen of er misschien een gescheiden afvalbak kan worden geplaatst in de verschillende kantoren en kantine. Afval scheiden is namelijk een van de beste manieren om te beginnen bij circulair ondernemen.

Ook kan je tijdens een vergadering over verduurzaming eens beginnen over gerecycled papier! Maakt jouw bedrijf hier al gebruik van? Behalve papier heb je ook nog andere kantoorartikelen van gerecycled materiaal die je gemakkelijk kunt aanschaffen. Stap nu over op circulair!