Wonen

Een nieuw huis!

Een tijdje terug heb ik mijn eigen huis gekocht. Het was een behoorlijk stap! Het is enorm spannend, en er komt veel bij kijken, maar in mijn ogen is er veel dat je als huiseigenaar kan veranderen om een positieve groene impact te hebben. Zaken die je als huurder niet kan bepalen. Bijvoorbeeld wat voor soort CV ketel je gebruikt, hoe je de isolatie van je huis inricht, en welke energiecontracten je afsluit. Dus toen ik de mogelijkheid had, heb ik de kans om een huis te kopen met beide handen aangenomen.

Huis kopen

De uitdaging in deze markt is om een huis te vinden waar je daadwerkelijk een kans op maakt. In de grote steden is er voor elk zolderkamertje wel dertig geïnteresseerden te vinden. De vraag naar huizen is zo groot, dat er op elk van deze huizen flink wordt overboden, en je dus veel eigen geld moet hebben om kans te maken op een mooi appartement. Daarom heb ik meer gekeken naar huizen buiten de grote steden. Nog wel in de buurt ervan, maar niet in het hartje centrum. En dan wordt het opeens een stuk makkelijker! Na een paar bezichtigingen had ik een prachtig huis gevonden, inclusief een mooi tuintje, en mijn bod werd geaccepteerd!

Hypotheek

Dan komt de volgende grote stap: een hypotheek aanvragen. Tenzij je namelijk zelf het volledige bedrag op de plank hebt liggen, zal je toch echt geld moeten lenen om het huis te kunnen kopen. Wat je mag lenen is afhankelijk van je baan en wat je verdient. Zoek dit dus vooral op van tevoren, zodat je ook weet hoeveel je kan bieden voor een huis. Dit kan je bijvoorbeeld uitrekenen met een tool op Hypotheekrente.nl. Vul je jaarsalaris in en dat van je partner, en de tool vertelt je hoeveel je maximaal kan lenen!

Rente

Maar bij het afsluiten van een hypotheek is het erg belangrijk dat je rekening houdt met de hypotheekrente. Het is namelijk zo dat je niet alleen het geleende bedrag moet terugbetalen, maar ook een bepaalde rente erover. Op dit moment is de rente erg laag, en daarom willen veel mensen een huis kopen. Want hoe lager de rente, des te lager de maandelijkse kosten. Houd de actuele hypotheekrente dus goed in de gaten!

Maar als je het winnende bod hebt gekregen op een huis, is het wel zaak dat je snel handelt met de hypotheek! Dus plan zoveel mogelijk vooruit, en ga ervoor!