Financieel

Ga je een hypotheek afsluiten? Hier moet je op letten 

Ga je binnenkort je eerste huis kopen? Dan is dit een belangrijke stap in je leven waarbij er veel op je af kan komen. Je moet namelijk ontzettend veel regelen en als je het verkeerd aanpakt, kun je nog jarenlang last hebben van de negatieve effecten van een verkeerde keuze. Dit geldt ook voor het afsluiten van je hypotheek. Er zijn namelijk een aantal slimme manieren waarop je geld kunt besparen op de hypotheek en een aantal belangrijke zaken om op te letten bij het afsluiten van een hypotheek voor je woning. Ben je benieuwd welke dingen dit zijn? Lees dan snel verder!

 

Vergelijk niet alleen op basis van rente

Veel mensen letten wanneer ze een hypotheek gaan afsluiten op het te betalen rentepercentage. Daar hebben ze gelijk in, want de rente maakt een belangrijk onderdeel uit van de hypotheek. De rente is echter niet het enige aandachtspunt bij het afsluiten van de hypotheek. Zorg er dus voor dat je verder kijkt dan de rente bij het afsluiten van je hypotheek en bekijk goed welke aanvullende voorwaarden er gelden. Doe je dit niet en kies je blind voor de aanbieder en hypotheek met de laagste rente? Dan kan goedkoop al snel duurkoop worden, vanwege de nadelige voorwaarden die er aan de hypotheek verbonden zijn.

 

Win deskundig advies in 

Het kiezen voor en afsluiten van een hypotheek is een belangrijke beslissing waarvan de gevolgen nog jarenlang van invloed zullen zijn op je leven. Het is dan ook belangrijk om deskundig en onafhankelijk hypotheekadvies in te winnen van een deskundige. Een onafhankelijke adviseur kan samen met jou je situatie onder de loep nemen, je opties met je bespreken en je van scherp financieel advies voorzien. Zo weet je zeker dat jij de best mogelijke keuze voor jouw persoonlijke situatie en wensen maakt. 

 

Houd rekening met onvoorziene omstandigheden

Een ander belangrijk aandachtspunt bij het afsluiten van je hypotheek, is het nadenken over de toekomst. Het kan verleidelijk zijn om het hoogst mogelijke bedrag te lenen voor je hypotheek om zo het huis van je dromen te kunnen kopen. Hierbij loop je echter een erg groot risico, want wat gebeurt er als je onverwacht ontslagen wordt, een burn-out krijgt of met andere onvoorziene omstandigheden te maken krijgt? Dan kun je niet meer voldoen aan de financiële verplichtingen die bij je hypotheek horen. Zorg er dus altijd voor dat je een hypotheek afsluit die je, ook als het even wat minder gaat, kunt betalen.