Fashion

Ga voor gezond met een hippe poke bowl!

Een poke bowl (spreek uit po- ké-bool) is van origine een Hawaiaans gerecht met rauwe vis en groenten. Deze zijn in plakjes gesneden, poke betekend namelijk ‘in plakken snijden’. Samen met rijst, dressing en groenten kan je heel eenvoudig zelf een poke bowl maken. Hoewel dit gerecht dus eigenlijk typisch Amerikaans is, is de poke bowl beïnvloedt door de Japanse keuken. Rond 1920 bestond 40% van de inwoners van Hawaï namelijk uit Japanse immigranten. Vandaar dat de Japanse eetgewoonten ook onderdeel zijn geworden van de Hawaiaanse keuken. Waar de originele poké bowl enkel uit rauwe vis, zeewier, kemirinoten en zout bestaat, zijn er inmiddels talloze bijzondere varianten verschenen. Het leuke is dus ook dat je veel kunt afwisselen met een poke bowl. Niet alleen qua groenten, maar ook met vis, kip of een vegetarische optie is er voor iedere smaak en levensstijl wel een geschikte poke bowl te maken!

Zelf een poke bowl maken?

Wellicht ben je al eens een hip tentje tegengekomen waar je zelf een poke bowl maken kunt. Je kiest voor vis, vega of kip en kiest jouw favoriete groenten uit. Maar dit kan je natuurlijk ook gewoon zelf eenvoudig op tafel zetten! De poke bowl is het ideale gerecht voor de drukke Nederlander die niet te lang in de keuken wil staan. Het is gezond, lekker en de bowls zien er ook nog eens vrolijk en kleurrijk uit! 

Waar bestaat een poke bowl uit?

Een poke bowl bestaat uit een aantal lagen. Ten eerste is een poke bowl niet compleet zonder rijst. Er wordt vaak gekozen voor sushirijst. Deze is groter van korrel en is licht plakkerig. Ook kan je kiezen voor geurige jasmijnrijst of zelfs noedels of quinoa. De rijst mag warm in de kom.

Dan volgt het hoofdingrediënt: de vis (of jouw andere keuze). Tonijn, zalm of snapper zijn vaak de eerste keuze voor vis in de poke bowl. Het mag gekookt, gebakken of gewoon rauw zijn, het is maar net wat jij het lekkerst vindt! Wanneer je niet van vis houdt, kan je ook kiezen voor tofu die gekruid en gebakken is.

Een zoutige dressing mag ook niet ontbreken en mag een mooie balans geven met de vis of tofu. Sojasaus is een klassieker, maar ook een zwartebonenpasta of wasabisaus doet het goed in een poke bowl.

Ten slotte maken de verse groentes jouw gerecht helemaal af. Een poke bowl maken is een persoonlijk maal waarin je zelf jouw favoriete groentes kunt gebruiken, zoals: avocado, edamame en taugé. Maar ook stukjes paprika, wortels en mais zorgen voor een feestelijke en kleurrijke verschijning op jouw eettafel!