webcam cover
Ander nieuws

Gluren bij de buren heeft een nieuwe betekenis gekregen.

In een wereld waarin we bijna alles met elkaar delen lijkt privacy af en toe ver te zoeken. We posten, liken en delen niet alleen ons eigen leven maar dat van onze families, vrienden en zelfs vreemden. Sociale media is hot. Met slechts een paar klikken op ons scherm zijn we de wereld rond. Toch hebben we allemaal onze grenzen. Wil jij bijvoorbeeld dat een wildvreemde stiekem met je mee kan gluren door het kleine cameraatje van je scherm?


Cybercriminaliteit.


Iedere moderne telefoon of laptop heeft tegenwoordig een webcam, maar wist je dat een hacker via je webcam mee kan kijken met alles wat je doet? Een slimme hacker kan op deze manier achter een grote hoeveelheid van jouw gegevens komen. Met vernuftige software kunnen zij je laptop als het ware gijzelen en weer aan jouw overgeven wanneer je een x bedrag overmaakt. Het klinkt als een scenario voor een film, maar in de praktijk gebeurd het al vaker dan je denkt. Het is niet voor niets dat de landelijke officier van justitie in 2014 het advies gaf om je webcam af te plakken.
Zelfs wanneer je geen gevoelige informatie op je laptop hebt staan kan een hacker misbruik van jou maken. Zo kan een hacker gebruik maken van jouw webcam om te kijken of je thuis bent en een inbraak plannen.


Afplakken?


Zoals ik al eerder vermeldde werd in 2014 het advies gegeven om je webcam af te plakken. In 2016 werd het advies nogmaals naar buiten gebracht door de toenmalige FBI directeur James Comey. Het afplakken van je webcam is om de veiligheid van jezelf en je gezin te waarborgen. Hackers kunnen op deze manier niet aan jouw gevoelige informatie komen.
Een stukje tape of een kleine sticker kan een groot verschil uitmaken, maar misschien zit je net als ik niet te wachten op een sticker die het mooie design van je laptop uit balans haalt. Daarnaast is het afplakken door middel van een sticker een beetje onhandig wanneer je er geregeld gebruik van wil of moet maken. Onlangs kwam ik een bedrijf tegen dat de uitkomst biedt. Een webcam cover. Het is een gemakkelijk aan te brengen schuifje dat je met gemak de controle over je webcam teruggeeft. Je schuift hem open om even snel een video oproep te beantwoorden of een foto te maken. Klaar? Schuif hem dicht en niemand die met jou mee kan gluren. Zo geef je hackers geen kans meer!