Financieel

Drie manieren om duurzamer te leven in 2020

Het einde van het jaar breekt aan, wat betekent dat het tijd is voor goede voornemens. Met alle natuurrampen van afgelopen jaar wil ik mijn goede voornemens graag focussen op duurzaamheid. Ik weet van mezelf dat ik niet zo duurzaam leef dus hier wil ik graag verandering in brengen. Is dit ook iets wat jij graag wilt veranderen in 2020? In deze blog geef ik drie manieren hoe je duurzamer kan leven in het nieuwe jaar. 

Kleine oplossingen

Om mij eindelijk eens te kunnen houden aan mijn goede voornemen voor 2020, besloot ik even goed onderzoek te doen voor het nieuwe aanbreekt. Ik kwam erachter dat er al heel veel kleine dingen zijn die je kunt doen om duurzamer te leven. Denk bijvoorbeeld eens aan boodschappen doen. Vergeet jij ook vaak een boodschappentas en schaf je er dan maar weer eentje aan bij de kassa? Dit gebeurt mij minstens een keer per week. Dit is enorm zonde van het plastic natuurlijk. Daarom heb ik een kleine diepte-investering gedaan in een paar canvas tasjes en heb deze over al mijn handtassen verdeeld. Zo heb ik altijd een canvas tasje bij me als ik boodschappen ga doen en hoef ik geen onnodig plastic te gebruiken. Andere kleine dingen die je kunt doen zijn bijvoorbeeld het aanschaffen van een bamboe tandenborstel of het kopen van een herbruikbare koffiebeker. 

Hergebruiken

Laatst keek ik een documentaire over het consumentisme. Ik schrok ervan hoe slecht onze koopdrang is voor het milieu. Zelf sta ik eigenlijk maar weinig stil bij het milieu als ik bijvoorbeeld nieuwe kleding koop. Deze industrie is echter heel vervuilend voor het milieu. Daarom is mijn goede voornemen voor 2020 onder andere om meer spullen te recyclen of hergebruiken. Zo wil ik minder nieuwe spullen kopen en als ik dan wel nieuwe spullen koop, wil ik dit doen bij tweedehands winkels. Tegenwoordig is dit helemaal niet zo moeilijk als het klinkt. Er zijn talloze tweedehands en vintage winkels en ook evenementen waar je kleding met elkaar kunt ruilen zijn nu helemaal hip.

Lease elektrische auto

Je kunt je goede voornemen uiteraard ook iets groter aanpakken door een drastische verandering door te voeren in je leven. Een voorbeeld hiervan is het kopen of leasen van een elektrische auto. Door middel van duurzame energie kun je veel milieuvervuiling voorkomen. Zelf heb ik een lease-auto van mijn werk. Toen ik erachter kwam dat een elektrische auto leasen ook mogelijk was, heb ik meteen contact opgenomen met mijn werk. Zij stonden gelukkig achter mijn plan en vanaf 2020 rijd ik in een elektrische auto.