Gadgets

Het verrassende van de vismagneet

Zoek je nog wat ontspanning aan de waterkant? Kijk dan eens voor een magneet. Bij magneetvissen is het altijd een verassing wat je boven water gaat halen. Is het oud roest, afval wat zo weer terug in de sloot kan, of heb je iets unieks en waardevols? Niemand kan dit vooraf voorspellen, met een goede vismagneet aan een touw is de sloot of vijver bij jouw in de buurt één grote grabbelton vol verassingen.

Op alles is kritiek, negeer dat

Met een vismagneet aan de waterkant staan is een hartstikke leuke hobby. Zoals altijd komt er iemand met kritiek. Het klopt inderdaad dat er een keer een gevaarlijke situatie is ontstaan, kinderen hadden een granaat uit de tweede wereldoorlog uit de sloot gehaald. Dit soort incidenten is niet goed te praten, maar de kans dat zoiets voor een tweede keer zal gebeuren is nihil. Sla dus kritiek in de wind, slinger een dreg- of vismagneet aan een nylon touw in de sloot, watergang, of vijver, want het is een veilige hobby waarbij je niemand tot last bent.

Werkhandschoenen dragen is geen overbodige luxe

Natuurlijk doe je met een vismagneet aan de waterkant staan niet in een maatpak met stropdas. Je kijkt wel uit, je kan van alles naar boven halen, en altijd haal je het uit de modder. De kans is groot dat aan het einde van de dag de broek die je aan hebt in de wasmachine moet doen. Je gaat op in het avontuur, wat en hoeveel haal je naar boven? De handen worden tijdens de hobby flink belast. Voortdurend gaat er een nat nylon touw door je handen, en dat kan de huid kwetsbaar en teer maken. Als je dan ook nog iets boven water gaat halen wat scherp is door roest, heb je snel een lelijk wondje in je vingers. Dit kun je eenvoudig voor wezen om bij het tuincentrum, de bouwmarkt, of andere doe-het-zelf zaak, werkhandschoenen te kopen.

De trekkracht is relatief

Het is schrikken als je het vermogen van een magneet of specifiek vismagneet leest. Je denkt, een vismagneet die tot 200 kilo kan tillen raak ik kwijt. Als die magneet zichzelf op iets vastkleeft wat vast in de bodem zit, krijg ik die magneet niet meer terug want die zit dan muurvast. In de praktijk werkt het anders. 200 kilo tillen gaat in de ideale omstandigheden. Het item hoeft maar net rond te lopen, of je trekt een beetje opzij, en de magneet floept eraf. Er hoeft maar een klein laagje modder tussen de vangst en magneet te zitten, en het vermogen van de magneet neemt fors af. De vismagneet krijg je dus terug aan de wal, ondanks het vermogen.