
De basis van bitcoin en ethereum leren kennen
Bitcoin is in de afgelopen jaren een maar al te bekende term geworden. Ethereum is bij veel mensen echter iets minder bekend. Toch zijn zowel de bitcoin- als de ethereumkoers erg belangrijk geworden in onze samenleving. Wat zijn bitcoin en ethereum precies en hoe werkt het?
Wat is bitcoin?
Bitcoin is een digitale munteenheid, ook wel cryptocurrency genoemd. Er zijn inmiddels meer dan 900 verschillende, maar bitcoin is verreweg de grootste en bekendste cryptocurrency. Tegenwoordig is 1 bitcoin gelijk aan zo’n 43.000 euro. Het idee van bitcoin is dat er geen bank nodig is om je geld te ‘bewaren’, maar dat je dit zelf doet. Transacties met bitcoin gebeuren dan ook door de eigenaars van bitcoin onderling. De eerste van deze transacties werd in 2009 gedaan, en sindsdien is de populariteit van deze munteenheid flink gestegen.
Hoe werkt het aanschaffen van bitcoin?
Bitcoin kan gekocht worden door middel van een ‘wallet’. Dit is een soort online portemonnee, met een aantal unieke tekens. Je wallet bestaat uit twee onderdelen: een publieke en een persoonlijke ‘key’. De publieke key kun je gebruiken om te delen met anderen en zo transacties te organiseren. Je persoonlijke key moet privé blijven. Met het aanschaffen van bitcoin moet je wel opletten. Omdat de transacties online plaatsvinden en al het geld digitaal wordt bewaard, is het erg populair voor hackers. Het voordeel van bitcoin is natuurlijk wel dat het een stuk sneller gaat dan reguliere geldoverdracht, vooral internationale transacties.
Wat zijn ether en ethereum?
Ether is na bitcoin de grootste digitale munteenheid, wordt op het ethereumnetwerk beheerd en is uitgebracht in juli 2015. Het heeft op 18 februari 2021 de hoogste waarde tot nu toe bereikt, namelijk zo’n 1600 euro. Het idee achter het ethereumplatform was het creëren van een manier om gedecentraliseerde en gezamenlijke aanvragen, waarbij – net als bij bitcoin – de overheid dus niet betrokken is. Het voordeel van ethereum ten opzichte van bitcoin is dat het meer mogelijkheden heeft, dankzij de geavanceerde technologie. Het nadeel, echter, is dat precies dit ethereum kwetsbaarder maakt voor hackers.
Hoe werkt ethereum?
Munten op het ethereumnetwerk heten tokens, die bij allerlei verschillende applicaties horen. Elke token is dus van een bepaald bedrijf of instelling en kan gebruikt worden om mee te betalen in de app van dit bedrijf of instelling. Bij zowel bitcoin als ether wordt een blockchain gebruikt, een soort boek waarin alle transacties worden opgeslagen. De blockchain is toegankelijk voor iedereen. Het verschil tussen de blockchain van bitcoin en die van ether is dat de laatste de mogelijkheid biedt om een software te creëren die de transacties kan beheren en bepaalde uitkomsten kan automatiseren.
Dit vind je misschien ook leuk

Tips om de omzet in jouw horecazaak te verhogen
4 december 2023
Kiezen, inbetween of vitrage
30 juni 2021