Wonen

Hoe kies je de beste opvang voor je kinderen?

Na je bevalling heb je geruime tijd zelf kunnen instaan voor de dagelijkse verzorging en zorg voor je kindje, maar dan breekt het moment aan dat je terug aan het werk moet. Geen leuk vooruitzicht, dat snappen we maar al te goed. Je zou de zorg voor je kindje liever niet uit handen geven en je maakt je zorgen, en toch is dit helemaal niet nodig. 

Waaraan moet de opvang voor jou voldoen?

Voor je daadwerkelijk op zoek gaat naar een geschikte kinderopvang Rijswijk of kinderdagverblijf Den haag ga je eerst voor jezelf even na waaraan een goede opvang voor jou moet voldoen. Is de ligging van groot belang? Moet je op zoek gaan naar een opvang met ruime openingsuren omwille van je baan? Welke pedagogische waarden zijn voor jullie doorslaggevend? Met het lijstje van je belangrijkste kenmerken kun je vervolgens op zoek naar precies die ene opvang die er het dichtst tegenaan leunt. Wacht hier echter niet al te lang mee; veel kinderdagverblijven hebben wachtlijsten, waardoor het wel even kan duren tot er een plaatsje vrijkomt voor jouw kindje. Weet je dat je zwanger bent? Precies het goede moment om de zoektocht naar een geschikte opvang te beginnen.

Wat zijn de voordelen van een kinderdagverblijf?

Dat het je een bezorgd gevoel geeft om de zorg voor je kinderen aan anderen over te laten, is niet meer dan normaal. Toch is het voor kinderen goed om geregeld naar een kinderdagverblijf te gaan. Ze leren er andere kinderen kennen, leren er samen spelen en delen en kunnen er rekenen op de toegewijde zorg en aandacht van de begeleiders. Je kan en mag er van uitgaan dat je kinderen er een heerlijke tijd beleven en dat jij je geen zorgen hoeft te maken. Na een tijdje zul je er zelfs versteld van staan hoeveel je kinderen er leren, groeien en zich ontwikkelen en vormen. Het is dan ook altijd de bedoeling om tot een prima samenwerking en overleg te komen tussen de ouders en de begeleiders. 

Zijn er ook alternatieven?

Niemand die zegt dat je kinderen elke dag naar het kinderdagverblijf moeten gaan. Je kunt deze manier van opvang ook prima combineren, met een dagje bij oma en opa bijvoorbeeld. Of jullie kunnen met andere ouders in de buurt een beurtrol afspreken waarbij degene die een vrije dag heeft de kindjes uit de buurt opvangt. Deze alternatieven laten je toe een mooie spreiding te maken in de opvangmogelijkheden en geven je kindje de kans zich volop te ontwikkelen.