Gadgets

Ken uw gereedschap

Het is ongelooflijk hoeveel verschillende materialen en stukken gereedschap er zijn. Voor elk materiaal heb je zowat weer een ander apparaat nodig. Er bestaan talloze boren, zoals metaalboren, houtboren, steenboren, betonboren, glasboren en tegelboren. In deze blog bespreek ik een aantal verschillende boren en hun functies.

Metaalboren

Bij het kopen van een metaalboor moet je je eerst afvragen waar je de metaalboor voor gaat gebruiken. Het materiaal waar je in gaat boren, bepaalt namelijk welke soort metaalboor je nodig hebt. Ook maakt de diepte van het te boren gat uit voor de keuze bij een metaalboor. Als je door een dun materiaal moet boren, zoals dun aluminium of dun ijzer of door een zacht metaal zoals lood op zich moet boren is een rolgewalste metaalboor geschikt. Rolgewalste boren kan je herkennen aan de donkere kleur en vallen binnen het goedkopere segment van de metaalboren. Ga je echter door een dikker materiaal boren, zoals staal of koper, dan heb je een geslepen metaalboor nodig. Geslepen metaalboren zijn meestal zilverkleurig. Als je door RVS of inox moet boren kan je beter een metaalboor met kobalt coating kopen. Deze zijn harder, zijn zodoende beter geschikt voor dit soort materialen, en hebben een gouden kleur. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat bij het boren door harde metalen de metaalboor warm kan worden en het gebruik van koelvloeistof om te koelen aangeraden wordt. Daarnaast kunnen metaalboren ook bij het boren door kunststof gebruikt worden.

Houtboren

Ook binnen de houtboren bestaan er verschillende soorten en moet je je zodoende eerst afvragen waar je de houtboor voor gaat gebruiken. Wederom is het soort hout doorslaggevend bij deze vraag. Bij het boren in zachte materialen, zoals vuren of balken, kan de kwaliteit van de boor iets lager zijn dan bij het boren in hardhout. Boren die geschikt zijn voor dergelijke zachte materialen zijn onder andere speedboren en machinale houtboren. Machinale houtboren zijn de meest populaire houtboren en worden gebruikt voor normaal boorwerk. De speedboor gebruikt een hoog toerenaantal en is geschikt snel gaten te boren. De machinale houtboor heeft een standaard gedraaide boot, terwijl de speedboor een plat scherp einde heeft. Dit zorgt ervoor dat de speedboor sneller werk kan leveren, maar dit betekent wel dat je inlevert op de afwerking. Vindt je de afwerking belangrijk, kies dan mogelijk voor een slangenboor. De slangenboor is gevormd als een spiraal. De grove spiraal kan goed gebruikt worden om door vuren balken te boren.