Wonen

Lekker blijven kwispelen

Er is bijna niks leukers dan een hond in huis hebben. Honden zijn al eeuwen de beste vriend van de mens en blijven dan ook het populairste huisdier ter wereld! Misschien zit je erover na te denken een trouwe viervoeter in huis te nemen. Hierbij kan veel komen kijken, maar gelukkig voor jou kan je hier al wat van de algemene informatie vinden die je zoekt. Lees je mee?

Doe veel zelfstudie

Een hond in huis nemen, kost wat voorbereiding. Onder andere is het handig om je in te lezen over de specifieke verzorging die de hond van jouw keuze nodig heeft. Kleine honden hebben bijvoorbeeld kortere wandelingen nodig dan een grote hond vanwege de grotere hoeveelheid energie die zij moeten leveren om dezelfde afstand te kunnen lopen. Ook verschilt de benodigde voeding per type hond. Dus is het handig om een specifiek artikel te zoeken over voeding met betrekking tot het ras.  

Vaccinaties en chips

Of je nou een Shih Tzu of een Duitse Herder neemt, het is altijd handig om je hond te laten inenten tegen schadelijke virussen. Honden krijgen afweerstoffen via de moedermelk tijdens het zogen en moeten dit zelf verder opbouwen wanneer deze afweerstoffen via hun moeder afnemen.

Naast inentingen tegen ziektes moet je je hond ook laten chippen. Dat is wettelijk verplicht voor honden in Nederland. Zo’n chip heeft de vorm van een buisje, niet groter dan een rijstkorrel. Deze wordt door de dierenarts met behulp van een naald onder de huid ingebracht en is relatief pijnloos. Dit moet binnen zeven weken na de geboorte gebeuren. De kosten van een chip kan variëren van €10,- tot € 40,-, afhankelijk van de dierenarts die jij bezoekt. Een chip zorgt ervoor dat je hond en jij weer met elkaar verenigd kunnen worden als je hond is weggelopen. Zodra de hond namelijk door iemand wordt gevonden, kan de dierenarts of dierenambulance een chipcontrole doen. De chip wordt dan uitgelezen via een zogenaamde chipreader. Op de chipreader verschijnt een code  waaronder hond en baas geregistreerd staan in een database, te vinden via het internet waarna eenvoudig contact opgenomen kan worden met jou als eigenaar.

Even tussendoor

Naast de preventie van ziektes is het ook belangrijk dat je het juiste gereedschap hebt voor de reguliere verzorging van je hond. Hier horen onder andere een borstel, tandenborstel en tekentang voor een hond bij. Een teek verwijderen bij een hond is erg belangrijk om ziektes en virussen te voorkomen.