Gadgets

Refurbished iPhones in de strijd tegen e-waste

Nederland circulair in 2050, dat is wat we met ons allen willen. Misschien is het dan nu ook eens tijd om na te denken wanneer je weer een gloednieuwe iPhone aanschaft? Het is allemaal heel normaal, even je abonnement verlengen of gewoon een gloednieuwe iPhone bij Apple bestellen maar is dit wel verstandig? Telkens wanneer er een nieuwe iPhone wordt geproduceerd maken we gebruik van schaarse grondstoffen welke met de dag nog schaarser worden. In dit artikel vertellen we je verschillende duurzame mogelijkheden in de strijd tegen e-waste.

Wat is e-waste?

E-waste is een andere benaming voor elektronisch afval. Dit afval ontstaat doordat een elektronisch apparaat zoals een iPhone niet meer wordt gebruikt en deze moeten worden weggegooid. Alle e-waste wat overblijft wordt massaal verscheept naar landen zoals Nigeria, Hong Kong, Tanzania en Thailand. In deze landen ontstaan er enorme afvalbergen met oude elektronica. Dit probleem veroorzaken we zelf en wanneer we op deze manier blijven consumeren zal het e-waste probleem alleen maar groter worden.

Levensduur verlengen

Een optie die vaak over het hoofd wordt gezien wanneer een iPhone bijvoorbeeld snel leeg gaat is dat je ook gewoon de batterij kunt vervangen. Door de iPhone een nieuwe batterij te geven kan het toestel langer mee zonder dat je deze hoeft op te laden. Het vervangen van de batterij kost in de meeste gevallen enkele tientallen euro’s waardoor je het toestel weer ruim een jaar kunt gebruiken. Het is eigenlijk erg vreemd dat er hele afvalbergen en volle keukenlades ontstaan met oude elektronica waar alleen het scherm of de batterij kapot is terwijl je dit eenvoudig en goedkoop kunt vervangen met nieuwe onderdelen.

Duurzame iPhones

Wanneer de levensduur van een iPhone niet meer kan worden verlengd of deze te oud is kan er altijd nog gekozen worden voor een “duurzame iPhone”. Door te kiezen voor een refurbished iPhone van FixjeiPhone bespaar je het milieu en ook nog eens je portemonnee. Een refurbished iPhone is eerder verkocht, vervolgens compleet gecontroleerd, indien nodig gerepareerd, gereinigd en wordt vervolgens met accessoires en een uitstekende garantie weer verkocht.

Kies voor zekerheid

Refurbished iPhones zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen. Zo kan je bijvoorbeeld een iPhone XR kopen maar ook de nieuwste iPhone 12 Pro refurbished is gewoon al te bestellen bij betrouwbare aanbieders. Zekerheid is belangrijk bij het kopen van elektronica. Bij het kopen van een refurbished toestel is het dan ook belangrijk om te controleren of de website beschikt over goede reviews, goede garantie en eventuele keurmerken. Refurbished bespaart niet alleen het milieu maar is ook nog eens goed voor je portemonnee!