Financieel

3 voordelen van een zakelijke betaalrekening

Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je een zakelijke rekening open. Dit is wettelijk gezien niet verplicht, waardoor niet alle ondernemers direct zo’n rekening openen als zij voor zichzelf beginnen. Toch ontkom je er vaak niet aan. Veel banken willen namelijk niet dat je een privérekening gebruikt om zakelijk geld op te ontvangen. Je kunt het erop gokken, maar banken controleren steekproefsgewijs. Hierdoor bestaat de kans dat je vroeg of laat tegen de lamp loopt. Open daarom direct een zakelijke rekening als je voor jezelf begint. Een zakelijke rekening openen brengt bovendien de nodige voordelen met zich mee. Wij zetten er hieronder 3 op een rijtje.

1. Je straalt professionaliteit uit richting jouw klanten

Een eerste voordeel van een zakelijke rekening is dat je professionaliteit uitstraalt richting jouw klanten. Helaas zien veel ondernemers niet in wat een zakelijke rekening en professionaliteit met elkaar te maken hebben. Daarom lichten we dit voordeel hier kort toe. Wanneer je een persoonlijke rekening gebruikt, boekt een klant geld over naar een rekening die verbonden is aan een persoonsnaam. Deze naam komt op het afschrift te staan. Dit kan voor onduidelijkheid zorgen, omdat een klant niet direct weet waarom zij geld over hebben gemaakt naar de betreffende persoon.

In tegenstelling tot een persoonlijke rekening staat een zakelijke rekening op naam van jouw bedrijf. Deze naam komt op het afschrift van een klant te staan wanneer zij geld naar jou overboeken. Dit ziet er een stuk professioneler uit dan wanneer er een persoonsnaam op het afschrift staat en bovendien voorkom je verwarring. De naam van jouw bedrijf staat ook op de bankpas die je bij een zakelijke rekening krijgt.

2. Je behoudt het overzicht

Ondanks dat veel banken het niet toestaan om een privérekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken, zijn er toch ondernemers die dit doen. Besef je wel dat privé een zakelijke geldstromen dan door elkaar heen lopen. Heb je bepaalde betalingsgegevens van jouw bedrijf nodig? Dan moet je de volledige rekening doorspitten en filteren welke betalingen zakelijk en welke privé zijn. Dit kost je niet alleen veel tijd, maar maakt het ook onnodig overzichtelijk. Open je een zakelijke rekening? Dan hoef je hier niet langer bang voor te zijn. Deze rekening gebruik je namelijk voor alle betalingen die te maken hebben met jouw bedrijf. Hierdoor behoud je het overzicht op jouw financiën.

3. Je bent minder tijd kwijt aan boekhouden

Als ondernemer is het belangrijk om professionaliteit uit te stralen richting jouw klanten. Toch is dit niet de enige reden om een zakelijke rekening te openen. Wie een bedrijfsrekening bij een zakelijke bank opent, is namelijk ook nog eens minder tijd kwijt aan boekhouden. Allereerst houd je privé en zakelijke geldstromen geschieden wanneer je hier verschillende rekeningen voor gebruikt. Maak je gebruik van een boekhoudprogramma? Dan kost boekhouden je nog minder tijd als je een zakelijke rekening opent. Je kunt deze rekening namelijk aan het boekhoudprogramma koppelen. Alle transacties van jouw zakelijke rekening worden dan automatisch ingelezen, waardoor je ze niet langer handmatig in hoeft te voeren.