Wonen

Allium bollen en krokus planten voor kleurrijke tuin in het voorjaar 

Het najaar is veruit de beste periode voor het planten van voorjaarsbloembollen. Die koop je makkelijk online. Daar vind je de grootste keuze bloembollen. Je hoeft je niet eens te verplaatsen en kiest je bloembollen rustig thuis vanuit je luie stoel, zoals ze weleens zeggen. Voorjaarsbloemen brengen je onmiddellijk in lentestemming en verbeteren je humeur. Na de donkere, natte en koude wintermaanden zorgen voorjaarsbloemen zoals krokussen en allium voor een tuin vol kleur. Precies zoals alle voorjaarsbloemen plant je allium bollen en  krokus vanaf september tot de eerste vorst.

Voorjaarsbloemen planten

Doe je van begin september tot december en zeker voor de eerste vorst. Maak de aarde vooraf goed los zodat je die makkelijk kunt bewerken. Maak plantgaten en plaats daar de bollen in. Plaats de bloembollen met hun scherpe punt naar boven. Maak daarna het gat dicht en geef ze een beetje water. Zo vormen ze snel sterke wortels wat hun groei in het voorjaar zeker bevordert. Respecteer ook de juiste afstand tussen de bloembollen. Plant ze ook op de juiste diepte. De juiste plantafstand komt overeen met driemaal de diameter van de bloembol. De plantdiepte met driemaal hun hoogte.

Bloembollen planten in etalagevorm voor speciaal effect

Hou je van speciale effecten? Plant dan je (voorjaars)bloembollen in etalagevorm of in laagjes boven elkaar. De laatbloeiers onderaan en de bloembollen die het eerst bloeien bovenaan. Zo geniet je maximaal van je voorjaarsbloemen, van begin januari tot eind mei.

Bloembollen plant je ook in bloempotten

Heb je geen tuin maar hou je wel van bloemen? Plant je voorjaarsbloembollen in diepe potten en maak onderaan een opening. Zo kan het teveel aan water makkelijk wegvloeien en kunnen de bollen niet verrotten. Op de bodem van de pot plaats je potscherven of korrels. Dat maakt een goede waterafvoer mogelijk. Daarop komt potgrond. Plant zoveel mogelijk bollen in één pot met eenmaal de dikte van één bol. Bescherm je bloembollen in potten tegen de vorst op zet ze tijdig binnen.

Onze nationale pracht: Tulpen

Nederland is hét tulpenland van Europa en zelfs wereldwijd. De mooiste tulpen komen uit Nederland. Tulpen plant je iets later in het najaar, als de bomen hun bladeren verliezen. Hou je ook zo van onze nationale trots? Plant ze dan nooit begin september. Dan is de bodem nog te warm, en daar houden tulpenbollen niet zo van. Vanaf het ogenblik dat de bomen hun bladeren verliezen start de beste periode om tulpen te planten. Dan worden de nachten kouder en daalt ook de grondtemperatuur. Plaats tulpenbollen minstens tien centimeter en tien centimeter diep. Het meest kleurrijke effect krijg je door de bollen willekeurig uit de strooien en ze op de plaats waar ze terecht kwamen te planten.