Wonen

Jouw nieuwe huis duurzaam inrichten

Steeds vaker zijn we bezig met duurzaam leven. We dragen meer tweedehandskleding, eten zoveel mogelijk biologisch en rijden in elektrische auto’s. De inrichting van jouw nieuwe huis mag hier natuurlijk niet aan ontbreken. Wist je dat je heel ssgemakkelijk rekening kunt houden met het milieu bij de inrichting van jouw woning? Ik leg je uit hoe je dat kunt doen!

Besparen

Door het besparen van energie kun je bijdragen aan een beter milieu. Dat weten we allemaal. Maar hoe doe je dat nou precies? Eigenlijk is dat heel makkelijk. Vervang jouw lampen voor een ledlamp. Deze gaan een stuk langer mee waardoor je ze tot 50 keer minder vaak hoeft te vervangen. Ze verbruiken ook nog is 90% minder energie dan andere lampen. Een andere manier van energie besparen is het beperken van warmteverlies. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te kiezen voor raamdecoratie van Veneta.com zoals een verduisterend gordijn of rolgordijnen verduisterend. Met deze gordijnen houd je in de zomermaanden de warmte buiten en in de wintermaanden de warmte binnen. Dit scheelt niet alleen veel in jouw energiekosten, maar hiermee draag je ook een steentje bij aan het verduurzamen van de wereld!

Ga voor tweedehands

Als je een nieuw huis hebt, is de kans groot dat je veel nieuwe spullen nodig hebt. Of graag nieuwe spullen wil! Het is tenslotte een nieuwe start. Voordat je de woonwinkels gaat afstruinen, bezoek dan eerst eens de kringloopwinkels in de buurt. Er worden hier vaak mooie meubels aangeboden. Ook kun je een kijkje nemen op internet. Op Markplaats of in Facebookgroepen kun je veel mooie tweedehands spullen vinden. En heb je er al eens over nagedacht dat je jouw eigen spullen ook weer als nieuw kan maken? Upcycling wordt dat genoemd. Dat oude kleine kastje kan er met een likje verf weer als nieuw uitzien!

Natuurlijk

Bij de inrichting van jouw huis kun je zoveel mogelijk proberen te kiezen voor natuurlijke materialen. Voorbeelden hiervan zijn bamboe, gerecycled papier of karton. Ook kun je kiezen voor hout. Let er hierbij wel op dat het een keurmerk heeft. Hout geeft een fijne, knusse sfeer in huis én het is duurzaam. Win-win! Een ander groot voordeel van hout is dat je er veel mee kunt. Denk aan een plank aan de muur, een mooie eettafel of een nieuw bed.

Verf

Bij het kiezen van een mooi kleurtje op de muur, kies dan voor een verf die milieuvriendelijk is. Dit houdt in dat er geen chemische stoffen bij brijkomen wanneer je aan het verven bent. Er zijn steeds meer verfmerken die deze milieuvriendelijke verf aanbieden.