Financieel,  Gadgets

Bespaar flink wat euro’s op je volgende smartphone

De smartphone, bijna iedereen heeft er wel één en tegenwoordig kun je ook eigenlijk niet meer zonder. Smartphones worden steeds geavanceerder, sneller en mooier. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. In de afgelopen zes jaar is de prijs voor een smartphone bijna verdubbeld. Waar je in 2014 nog zo’n 600,- euro betaalde voor een Samsung Galaxy S5, betaal je nu voor een Samsung Galaxy S20 Ultra 128GB zo’n 1250,- euro. De prijzen zijn dus meer dan verdubbeld en dat is niet voor iedere consument haalbaar. Daarnaast merk je soms het verschil niet meer met een vorige versie die uitgebracht is. Want hoe snel is nou eigenlijk snel? 

Refurbished toestellen

Voor sommige consumenten is het nieuwste van het nieuwste topprioriteit en kopen daarom elk jaar weer de nieuwe smartphone die wordt uitgebracht. Vaak leveren ze dan hun oude toestel in of verkopen ze deze aan derden partijen. Deze toestellen zijn vaak nog in topconditie en worden grondig nagelopen en eventueel opgelapt door bijvoorbeeld het scherm te vervangen. Dit zijn refurbished toestellen. Een refurbished smartphone Samsung of een refurbished iPhone zijn hierdoor een stuk goedkoper, soms wel tot meer dan 50%.

Denk aan het milieu

Deze toestellen kunnen prima mee voor een tweede ronde zullen niet onder doen aan de prestaties van de nieuwste smartphones. Daarnaast is het hergebruiken van smartphones natuurlijk heel erg milieubewust. Een smartphone past natuurlijk zo in je broekzak en neemt niet veel ruimte in beslag. Toch zorgen deze kleine supercomputers voor een enorme milieuvervuiling doordat bijna iedereen op de wereld een smartphone heeft. In een smartphone zitten namelijk ontzettend veel waardevolle grondstoffen die vaak in derde wereldlanden worden gewonnen door middel van kinderarbeid. 

Deze afvalstroom wordt E-Waste genoemd en is op dit moment één van de snelstgroeiende afvalstromen wereldwijd. Het is daarom goed om je oude telefoon in te leveren als je een nieuwe koopt. Hierdoor kan er een andere consument blij gemaakt worden en er hoeven minder grondstoffen zoals goud, zilver en kobalt gewonnen te worden. Dus de volgende keer dat je een nieuwe smartphone gaat kopen, denk is aan een refurbished toestel of neem een smartphone voor een langere periode.