Wonen

De vele voordelen van een traplift

Steeds meer mensen die minder mobiel worden zijn nog lang niet klaar om te verhuizen naar een zorginstelling. Ze willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar daar zijn wel enkele aanpassingen voor nodig. Met de juiste aanpassingen kun je niet alleen meer zelf blijven doen, maar ook langer in je vertrouwde omgeving blijven wonen. Om deze reden wordt bijvoorbeeld een traplift steeds populairder. Daarmee kun je zelfs in een huis met meerdere verdiepingen blijven wonen, zonder dat je constant zelf de trap hoeft te nemen.

Hoe werkt een traplift precies?

Een traplift is een stoel die aan bij de rugleuning vastzit aan een soort rail. Deze rail loopt langs de wanden van de trap. Door middel van de afstandsbediening kun je de stoel gemakkelijk zelf bedienen, en hem naar boven of beneden sturen. Meestal zit er ook een knop op de stoel zelf, want als de afstandsbediening niet in de buurt ligt (of naar beneden valt) heb je natuurlijk een andere manier nodig om te traplift te bedienen.

Wat kost een traplift gemiddeld gezien?

Het aanschaffen van een traplift is best een dure aangelegenheid. Er zit een knap staaltje techniek achter, en dat is niet goedkoop. Je bent voor een traplift voor een rechte trap dan ook minstens 2500 euro kwijt. En als je een trap hebt met een bocht erin, of een hele lange trap, dan ben je doorgaans zelfs meer kwijt. Uiteraard kun je ook kiezen voor allerlei luxe extra’s, zoals een extra fijne of brede stoel, een bepaald type bekleding, etc. Al deze zaken zullen de traplift nog duurder maken. Reden genoeg om te kiezen voor een tweedehands exemplaar, want daar betaal je meestal nog niet de helft voor!

Gebruikte traplift kopen

Wil jij perse de traplift in je eigen bezit hebben, maar daar niet teveel voor betalen? Dan kun je ervoor kiezen een gebruikte traplift te kopen. Deze kost nog niet de helft van een nieuwe traplift, en is niet voor niets zo populair. Het is namelijk geen product dat je de rest van je leven gebruikt, en bovendien heb je hem pas wanneer je op leeftijd bent nodig. De meeste mensen stellen het verhuizen naar een zorginstelling of bejaardentehuis ermee enkele jaren uit, een traplift wordt vrijwel nooit langer dan 10 jaar gebruikt, terwijl hij dan nog in goede staat is. Kies dus voor een gebruikte traplift. Het is beter voor het milieu, én voor je portemonnee!

Liever huren?

De laatste optie is natuurlijk het huren van een traplift. Als jij niet zeker weet of het iets voor jou is kun je het op deze manier enkele maanden uitproberen. Je betaalt dan enkel voor de maanden waarin je hem gebruikt, en eventueel eenmalige kosten voor de installatie. Dit is een goede optie voor mensen die hem voor relatief korte tijd nodig hebben.