Auto

Een auto leasen hoe werkt dat?

Tegenwoordig zijn er weinig mensen die besluiten om een auto te kopen. Auto’s worden namelijk steeds duurder en er zijn diverse andere opties om in de auto van je dromen te kunnen rijden. Een optie die tegenwoordig erg populair is, is het leasen van een auto. Wel is het bij het leasen van een auto belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal zaken.

 

Ga je zakelijk of privé leasen?

Als je een auto wilt leasen zijn er verschillende opties. Zo kun je een auto zakelijk of privé leasen. Beide opties hebben andere voordelen. Zo kan het bijvoorbeeld erg aantrekkelijk zijn om een geleaste auto van de zaak te rijden als je zelf enkel de bijtelling hoeft te betalen. Als het je eigen onderneming is, is het maar de vraag of het voordeliger is om zakelijk te leasen. Een andere optie die je hebt is private lease. Daarbij lease je de auto privé en zijn de kosten dus niet zakelijk aftrekbaar. Wel weet je direct waar je aan toe bent en hoef je niet alles zelf te berekenen. 

 

Kies je voor operational of financial lease?

Een andere keuze die je dient te maken is of je kiest voor operational of financial lease. Bij operational lease huur je de auto en dien je hem na je leasecontract weer in te leveren. Bij een financial lease contract betaal je de auto in termijnen af. Hierbij dien je op het einde een wat groter bedrag te betalen. Overigens is het bij een financial lease contract wel mogelijk om een tweedehands auto aan te schaffen. 

 

Beide opties hebben andere voordelen. Bij een financial leasecontract is het bijvoorbeeld wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de wegenbelasting en verzekering niet bij de prijs inbegrepen zit. Het maandelijkse bedrag zal daardoor wat hoger uitvallen.

 

Vergelijk de verschillende opties goed met elkaar

Als je een auto wilt leasen, is het belangrijk dat je de verschillende opties goed met elkaar vergelijkt. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en kijk wat het meest voordeligst is voor jou. Mocht je eenmaal een keuze hebben gemaakt, dan kun je het aanbod van verschillende aanbieders vergelijken. Daarmee kun je relatief eenvoudig veel geld besparen. Kijk overigens wel goed naar de voorwaarden van het contract. Als je de verschillende leasecontracten wilt vergelijken, dan dien je de voorwaarden wel gelijk te stellen. Alleen op die manier heb je een objectief beeld van welke het voordeligst is.