Wonen

Wat dacht je van zonwering?

De zomer staat om de hoek. Daarmee dus ook de warme zomerdagen. Niet iedereen vindt die hitte even fijn. De oplossing erop? Zonwering.

Het zit hem al in de naam: zonwering is een verzamelnaam voor alles wat zonlicht, en de bijbehorende hitte, weert. Goede zonwering zorgt ervoor dat er zowel binnen als buiten genoten kan worden van een koele temperatuur. Essentieel om lekker te kunnen genieten in de komende maanden. Een pluspunt is dat het hebben van goede zonwering de warmte binnenshuis tegengaat, waardoor de airconditioning minder (hoog) aan hoeft te staan. Ook nog goed voor het milieu dus! Het is even een kleine investering, maar het geld kan zeker weer uit de zonwering gehaald worden.

Zoals gezegd, bestaan er verschillende typen zonwering: de binnen- en buitenzonwering. Beiden hebben net een ander doel en geven andere keuzes voor het huis. Beiden staan ook hieronder beschreven.

Buitenzonwering

Buitenzonwering is zonwering aangebracht aan de buitenkant van een gebouw. Dit is erg effectief aangezien de zonnestralen al worden verweerd voordat deze de ramen bereiken. Ramen worden dus niet opgewarmd, waardoor het binnen heerlijk koel blijft. Onder buitenzonwering vallen ook zonweringen voor het terras.

Een bekende vorm van buitenzonwering zijn screens. Screens zijn zonwerende doeken die langs de ramen worden gehangen en alleen van boven naar beneden bewegen. Het neemt dus vrijwel geen ruimte in. Het zicht naar buiten blijft bestaan, maar er kan door middel van screens niet naar binnen gekeken worden. Er ontstaat daardoor, naast de zonwering, ook nog wat privacy.

Een andere bekende soort buitenzonwering zijn uitvalschermen. Met behulp van twee mechanische armen wordt het scherm uitgeklapt. Dit scherm kan bijna altijd wel uitgeklapt worden door middel van automatische bediening. Naast uitvalschermen bestaan er ook knikarmschermen. Deze twee soorten buitenzonwering lijken veel op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Knikarmschermen worden aan de gevel vastgemaakt, waarna het scherm wordt vooruit uitgerold. Het beschermt dus zowel het huis als het terras. Knikarmschermen staan vaak erg hoog, waardoor er gemakkelijk onderdoor gelopen kan worden. Ook dit neemt vrijwel geen plek in op het terras.

Binnenzonwering

Binnenzonwering is net iets minder effectief dan buitenzonwering. Bij binnenzonwering worden de zonnestralen pas tegengehouden wanneer deze de ramen al hebben bereikt. Daarentegen staat wel dat binnenzonwering een sfeer in het interieur geeft wat buitenzonwering niet kan bieden.

Bij binnenzonwering wordt er vaak gedacht aan jaloezieën en rolgordijnen. Jaloezieën worden al jaren gebruikt en passen goed in vrijwel elk interieur. Jaloezieën zijn erg praktisch, omdat de hoeveelheid lichtval gemakkelijk gedoseerd kan worden. Er bestaan zowel horizontale als verticale jaloezieën (ook wel lamellen genoemd). Horizontale jaloezieën zijn goed te gebruiken bij ramen, en verticale jaloezieën zijn erg handig bij een schuifpui of grote glaspartijen.

Een andere vorm van binnenzonwering zijn rolgordijnen, zoals eerder genoemd. Rolgordijnen werken in principe hetzelfde als screens, alleen zijn deze voor gebruik binnen in het huis in plaats van buiten. Dit type zonwering staat goed in elk interieur en kan goed extra verduistering brengen.

Er bestaan naast wat er genoemd is, nog veel meer soorten zonwering. Zeker iets om naar te kijken nu de zon weer hoog aan de hemel gaat staan.