Ander nieuws

Een mooi afscheid

Afscheid nemen is altijd moeilijk. Maar er gaat niets boven permanent afscheid nemen, niets is zo hartbrekend. Toch kan er ook een heleboel moois met een afscheid meekomen ondanks het verdriet dat op zo’n moment aanwezig is en de hoeveelheid werk die een mooi afscheid met zich meebrengt. In deze blog geef ik je daar nog wat tips voor. Makkelijker wordt het niet maar door de handen in één te slaan, kan het zware gevoel wel wat verlicht worden. Lees je mee?

Onverwacht of niet

Wanneer iemand overlijdt, gebeurt dit vaak onverwacht. Soms is dit niet het geval. Bijvoorbeeld wanneer iemand ongeneeslijk ziek is. Deze verschillende situaties vragen om een verschillende aanpak. Zo kan een aankomend overlijden al tijd geven voor verwerking. Daarnaast kan men ook in gesprek met de persoon die komt te overlijden. Je kan dan de wensen van hem of haar in het afscheid incorporeren. Als dit niet het geval is, als iemand onverwacht overlijdt, heb je deze mogelijkheid niet. Als men op leeftijd komt, is het zeker aan te raden om dit op enig punt te bespreken ook als er geen aanleiding voor is.

Vraag om hulp

Je hoeft het in deze moeilijke tijd niet alleen te doen ook al voelt het wel zo. Wanneer je een uitvaartondernemer in de arm neemt, kan deze een hoop werk samen met jou doen en dingen voor je regelen. Een uitvaartondernemer is een professional in een situatie waar andere mensen maar weinig ervaring mee hebben, soms helemaal geen. Hij of zij kan je adviseren en ervoor zorgen dat er binnen een paar dagen een mooi afscheid is voor de overledene. Uitvaartbegeleiding is een must voor ieder afscheid.

Maak het persoonlijk

Een belangrijke tip om een afscheid compleet te maken, is door er persoonlijke toevoegingen aan te geven. Laat het favoriete nummer van de overledene spelen, serveer diens favoriete hapjes en behang de afscheidsruimte met foto’s. Zo worden herinneringen herleefd en voelt het minder als een definitief vaarwel waarvan men niets meer overhoudt.

Neem de tijd

Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier en iedereen heeft daar tijd voor nodig. De één is pakt binnen een week het gewone leven weer op, de ander heeft er maanden of zelfs jaren voor nodig. Reik uit naar de mensen om je heen en wees lief voor jezelf. Het is nooit makkelijk om iemand te verliezen, maar je bent niet alleen. En door een mooi afscheid te organiseren, leg je de eerste steen voor het verdere leven en de vrede van de overledene.