Ander nieuws

Een wesp onder de grond?

Wie aan een wespennest denkt, zoekt vaak iets in de hoogte. Een holletje in de boom, of op zolder. Maar wist je dat wespen ook graag in de grond nestelen?

Een nestje onder de grond

Een holletje in de grond biedt wespen namelijk een gunstig verstop plekje. Vaak wordt een nestje onder de grond vrij abrupt ontdekt: wanneer je er in stapt, of wanneer de voetbal van je zoon er toevallig in belandt.

De graafwesp

Nederland kent veel wespen soorten. Het is vooral de graafwesp die graag zich onder de grond nestelt. Het voordeel van een graafwesp is dat deze niet kan steken. Daarom kun je deze beestjes vaak gewoon laten zitten.

Hoornaars en reguliere wespen

Maar ook reguliere wespen of hoornaars bouwen soms een holletje onder de grond. En dan is het oppassen geblazen, want deze soorten kunnen vervelend of zelfs gevaarlijk steken. Het nest zelf is herkenbaar aan een klein hoopje aarde met daar naast een gaatje: de ingang. Maar soms hergebruiken wespen ook oude holletjes van konijnen of muizen, of vinden ze een gaatje in een oude rottende boomstronk.

Overlast?

Wanneer het in de grond zit, is een wespennest verwijderen niet altijd noodzakelijk. Een nest graafwespen geeft zelfden overlast, zeker omdat de beestjes niet steken. Als een ondergronds wespennest van een gewone wesp of hoornaar op een plaats zit waar deze overlast kan veroorzaken, kan deze verwijdert worden. Bijvoorbeeld wanneer het nest zich bij de voordeur bevindt, of in de buurt van een speeltuin of voetbalveld.

Bestrijden is lastiger dan je denkt

Een wespennest bestrijden lijkt misschien een eenvoudige klus, maar niets is wat het lijkt. Sommige mensen proberen een wespennest in de grond te verdrinken met behulp van kokend water, maar slechts een klein deel van de larven en wespen zal hierdoor gedood worden. Anderen proberen de opening dicht te graven, maar wespen zullen zich middels een nieuwe route uitgraven. Met vuur en chemicaliën werken is ook geen goed idee: de vlam kan met name in de zomer eenvoudig overslaan op je tuin. Chemicaliën verontreinigen de grond. Oude nesten dichtgooien heeft ook geen effect, omdat wespen ieder jaar een nieuw nest maken.

Professionele aanpak

Wanneer je veel hinder ervaart door een ondergronds wespennest, kun je het beste kiezen voor een professionele aanpak. Zelf schakelde ik wespenbestrijding nijmegen in nadat mijn konijnen meermaals gestoken waren door wespen die zich in het oude holletje van de konijnen hadden gevestigd. Zit je ook met een vervelend wespennest? Bel dan een ongediertebestrijden bij jou in de buurt om deze voor eens en altijd te bestrijden. En dat zonder steekgevaar.