Ander nieuws,  Financieel,  Gadgets,  Wonen

Energievergelijker

Het einde van het jaar komt weer inzicht en dat betekend dat je eventueel kan overstappen op een andere energieleverancier. Ik zit nu al zeker drie jaar bij dezelfde energieleverancier dat heb ik altijd als prettig ervaren omdat ik dan niet ieder jaar weer op nieuw alles hoefde uit te zoeken. Maar ik wilde dit jaar graag weten of het maand bedrag dat ik betaal wel het voordeligst is voor mijn huishouden. Dit ben ik gaan uitzoeken bij een energievergelijker.

Energieleverancier

Laat ik even bij het begin beginnen wat is nou eigenlijk een energieleverancier. Een energieleverancier levert de stroom en/of het gas aan jouw woning. Door de energieleveranciers wordt onze verwarming warm en branden de lichten in ons huis. Sommige energieleveranciers produceren zelf energie en andere kopen het in bij producenten of tussenhandelaren. In Amsterdam maakt de energieleverancier gebruik van de transportnetten van Liander zo komt het stroom en/of gas bij je huis en kan je er gebruik van maken. Elke leverancier heeft zo zijn eigen prijs omdat ze misschien voordeliger kunnen produceren of omdat ze goede deals hebben met producenten of tussenhandelaren. Daarom is het verstandig voor dat je gaat overstappen van energie dat je vergelijkt wat de energieleverancier aanbieden. Hiervoor zijn online verschillende energievergelijkers.

Waar moet je opletten

Let altijd op de keurmerken van de energievergelijker want sommige geven hun zelf een stempel die niet altijd op waarheid is berust. Online vind je welke keurmerken er legitiem zijn. Onafhankelijke energievergelijker zijn niet verbonden aan een bepaalde energieleverancier. Het kan zijn dat door gemaakte afspraken dat je uit eindelijk niet voordeliger uitkomt omdat er maar één leverancier wordt gepromoot. Het hoeft niet altijd negatief uit te pakken maar hou hier rekening mee. Zorg er ook voor dat je in kaart hebt wat ongeveer je jaarlijkse energieverbruik is. Heb je hier geen zicht op kijk eens naar de jaarafschriften van je recente energieleverancier daarop kan je duidelijk zien wat je jaarlijks verbruikt.

Er zijn ongeveer 45 verschillende energieleveranciers in Nederland dus de keuze in ruim. Neem daarom ook de tijd om het eens goed uit te zoeken voor jezelf. Energie kan tegenwoordig ook steeds groener dus kies bewust voor een leverancier die zich op groene energie focust hierdoor kan je een flinke bijdrage doen aan beter milieu. Ook kan het vergelijken van energieleveranciers je ontzettend veel schelen in je portemonnee en het is erg gemakkelijk tegenwoordig om te vergelijken. Ik vond het interessant om het een keer te hebben gedaan en ben uit eindelijk helemaal blij met mijn nieuwe leverancier. Dus ik zit er weer warm en verlicht bij in 2020.