Wonen

Gevelbekleding kan zorgen voor besparing op het energieverbruik

Momenteel moet er in veel huishoudens flink bespaard gaan worden op het gas- en elektriciteitsverbruik. En dat zal in de komende winter nog veel sterker gaan worden. De gas- en elektriciteitsprijzen van nu zijn bijna niet meer weggelegd voor de gewone mens. En dus moet er bespaard worden. Nog maar twee minuten douchen en in iedere kamer die je verlaat het licht uitdoen. Een dikke trui en extra sokken aantrekken in plaats van de centrale verwarming een standje hoger te zetten. De muren van je huis isoleren en ook dakisolatie aanbrengen zijn ook goede zaken. Maar niemand denkt aan de buitenkant van het huis. En dat terwijl je daar, met mooie gevelbekleding, ook kan zorgen voor een betere isolatie.

Hoe zorgt gevelbekleding voor een betere isolatie?

Heb je een stenen huis en wil je dat een ander uiterlijk geven? Dan is gevelbekleding de meest logische stap. Je plaatst de gevelbekleding voor de bestaande gevel. Hierdoor ontstaat een paar centimeter lucht tussen de stenen en de gevelbekleding. Deze lucht heeft al een isolerende werking. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om die paar centimeter lucht te vullen met isolatiemateriaal. Je ziet daar, dankzij de gevelbekleding, niets van, maar je zult het verschil zeker merken. Het blijft dan in huis warmer tijdens de winter en koeler tijdens de zomer. Een win-win-situatie!

Hout is een populair materiaal

Dat geldt niet alleen voor gevelbekleding, maar ook voor allerlei toepassingen voor in huis. Je kunt hout, over het algemeen, vrij gemakkelijk bewerken en afwerken. Het is het ideale materiaal voor als je wilt gaan beginnen met klussen. Toch is niet alles gemakkelijk te maken van hout. Denk dan bijvoorbeeld aan een binnendeur kozijn. Een kozijn maken is echt een vak apart. Vandaar dat je deze gewoon online kunt bestellen. Je moet een binnendeur kozijn ook goed stellen. Het moet exact haaks zijn en natuurlijk waterpas staan. Anders zul je je altijd blijven ergeren aan de deur die niet goed sluit of opent.

Waar begin je mee als je wilt gaan klussen?

Pak het niet direct te groots aan. Maak eerst eens iets kleins, bijvoorbeeld boekensteunen. Deze lijken niet zo moeilijk te maken, maar er komt wel heel wat techniek bij kijken. Op die manier kun je, door het starten met een klein project, bepalen of houtbewerking iets voor jou is. Is het werken met hout echt jouw ding? Dan kun je steeds een wat moeilijker plan aanpakken!