Wonen

Maak eens anders schoon!

Steeds meer mensen weten dat veel schoonmaakmiddelen slecht zijn voor het milieu. Zeker spuitbussen en glasreinigers bevatten organische stoffen die maar beter vermeden zouden kunnen worden. De chemische stoffen zijn niet alleen slecht voor het milieu, deze kunnen ook nog eens de gezondheid aantasten. Daarom is het belangrijk dat er gekeken wordt naar milieuvriendelijke producten die biologisch afbreekbaar zijn. Dus wil je beter zijn voor het milieu? Maak dan anders schoon!

Wat niet te doen

De meeste allesreinigers bevatten vrijwel alle slechte stoffen die er op de schoonmaakmarkt te vinden zijn. Dit is niet bij alle allesreinigers. Er zijn ecologische alternatieven uitgevonden die geen gebruiken maken van schadelijke onderdelen. Het is dan ook zeker belangrijk dat deze alternatieven gekocht worden. Ze werken precies hetzelfde, het is alleen dat het milieu de alternatieven veel beter kan verdragen. De alternatieven kunnen gespot worden door het milieukenmerk op de fles. Allesreinigers bevatten daarnaast stoffen die schadelijk zijn voor het waterleven. Als het niet lukt om een goede alternatief te kopen, begin met het helpen van het milieu door de sop van de allesreinigers niet op straat of in de tuin te gooien.

Een andere stof die zeker vermeden moet worden om milieuvriendelijker te zijn, is chloor. Dit zit onder andere in bleekmiddel, badkamer- en toiletreiniger en andere hardnekkige schoonmaakmiddelen. Chloor is moeilijk af te breken en kan allerlei chemische verbindingen gaan vormen met andere stoffen. Het is ook eigenlijk niet zo nodig om chloor te gebruiken. Vaak wordt chloor gebruikt om toiletten schoon te maken, maar dit hoeft niet. Als een toilet vaak genoeg schoongemaakt wordt, hoeft chloor niet gebruikt te worden. Het kan dus vrij gemakkelijk vermeden worden, wat ook sterk aangeraden wordt.

Wat wel te doen

Voor grote schoonmaakprojecten is het handig om een schoonmaakbedrijf in te huren. Zij weten wat de beste manier is om de schoonmaak aan te pakken. Meer en meer schoonmaakbedrijven zijn bezig om alle gebruikte spullen biologisch verantwoord te maken en om de meest milieuvriendelijke producten te gebruiken. Dit is natuurlijk erg fijn, want dingen zoals een opleveringsschoonmaak¸ een grote schoonmaakbeurt, zouden een erg negatief effect kunnen hebben op het milieu wanneer er allerlei schoonmaakmiddelen met slechte stoffen gebruikt worden.

Een goed alternatief op de slechte schoonmaakmiddelen, zijn de oude en vertrouwde soda en azijn. Deze zijn veilig in gebruik en erg biologisch. Beiden bevatten zuur, wat zeepresten en kalk kan oplossen. Het kan dus heel goed chloor en andere badkamer- en toiletreinigers vervangen.

De laatste tip hier is om goed op de dosering te letten. Op het etiket van schoonmaakmiddelen staan doseervoorschriften. Hieraan houden betekent vaak dat de middelen langer mee kunnen, omdat het makkelijk is te veel van iets te gebruiken. Een overmaat aan schoonmaakmiddel kan daarnaast voor strepen zorgen, waardoor er weer meer schoonmaakmiddel gebruikt wordt. Dit is allemaal echt niet nodig.