Wonen

Hoe graszaad zaaien?

Een groot deel van de Nederlandse bevolking vindt het prettig om veel tijd in de buitenlucht door te brengen. De kans is dus groot dat dit ook voor jou geldt. Sommige mensen hebben het geluk dat ze ook een tuin met gazon rondom hun woning hebben. Als dit het geval is, vinden de meeste mensen het prettig om deze tuin ook goed te onderhouden. Een tuin bestaat voornamelijk uit gazon en bestrating. Het onderhouden van de bestrating is relatief eenvoudig, dit geldt natuurlijk niet voor het onderhoud van het gazon. Het gazon heeft meer aandacht nodig. Zo moet het gazon bij temperaturen hoger dan 15 graden een aantal keer per maand gemaaid worden. 

 

Onderhouden van het gazon

Om het gazon goed te onderhouden is het verstandig om de zwakke plekken in het gras regelmatig bij te werken. Heb je op dit moment een eigen tuin, maar heb je een aantal plekken waar het gras minder goed groeit? Dan kun je ervoor kiezen om graszaad aan te schaffen en dit graszaad in te zaaien. Het begint allemaal bij het juiste graszaad kopen. Het juiste graszaad zorgt ervoor dat je zo min mogelijk kleurverschil in de grasmat krijgt. Het inzaaien van het gras kun je vervolgens doen volgens de instructies op de verpakking.

 

Een kort stappenplan

Allereerst is het belangrijk dat je weet waar je je graszaad wilt gaan zaaien. Als je de juiste locatie gevonden hebt, kun je de grond ontmengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een hark. Het is van belang dat de grond niet helemaal verzadigd is maar dat er genoeg ruimte zit tussen de verschillende zand/ klei korrels. Hierna kun je het graszaad uit de zak halen en afwegen. Als het goed is staat er op de zak aangegeven hoeveel gram zaad je moet gebruiken per vierkante meter. Meet de oppervlakte op die je in wilt gaan zaaien en zorg dat je hier de juiste hoeveelheid graszaad bij pakt. Hierna kun je het gras inzaaien en met rust laten. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk over het pas ingezaaide gras heen loopt. Hierdoor voorkom je dat je alsnog slechtere plekken in de grasmat krijgt. 

 

Onderhoud van de grasmat

Helaas komt het vaak voor dat Nederlanders last hebben van onkruid in hun grasmat. Als dit ook voor jou geldt zou je eens kunnen kijken naar natuurvriendelijke methodes om dit onkruid te doden. Op dit moment zijn er talloze mogelijkheden om jouw gazon op een nette manier te onderhouden zonder dat je het milieu hier teveel bij belast.