Gadgets

Hoe kun je je EU Drone bewijs halen?

Wist je dat er veel soorten drones zijn waar je een officieel EU Dronebewijs voor moet hebben om deze te mogen besturen, sterker nog, dat sinds 2021 verplicht in de EU. Er zijn veel simpele modellen te koop waar je op eigen terrein mee mag spelen, maar als je echt op openbaar terrein met een professionele drone rond wilt vliegen dan moet je daarvoor een speciale drone opleiding volgen. Dit klinkt echter ingewikkelder dan het lijkt, want het neemt lang niet zoveel tijd in beslag als je zou denken. Een drone piloot opleiding volgen bij Drone Class kan in ongeveer enkele weken worden gevolgd, afhankelijk van hoe snel en hoe makkelijk je studeert.

Behaal je EU Dronebewijs in drie stappen

Als jij je zogeheten Drone brevet wilt halen dan moet je dat doen in drie stappen. Er zijn namelijk drones in drie verschillende categorieën: onder de 250 gram, boven de 250 gram en van 500 gram tot 2 kilo. Hoe zwaarder de drone is, hoe moeilijker het is om hem te besturen, en hoe strengere regels er gelden. Daarom zijn er voor elke categorie andere regels wat betreft het dronebewijs. Voor elk van deze categorieën ben je zo’n 6 tot 10 uur kwijt aan studeren, waarna je op mag voor je examen. Dit gebeurt allemaal volledig online, net als het studeren zelf. Je hoeft dus niet naar een specifieke locatie te komen om de lessen te volgen, en kan de gehele opleiding gewoon vanuit huis doen.

Hoe ziet het examen eruit?

Voor welke categorie je ook je Dronebewijs wilt halen bij Drone Class, de examens zien er allemaal hetzelfde uit. Ze bestaan uit meerkeuzevragen, waarvan je uiteraard het grootste gedeelte correct ingevuld moet hebben. Je krijgt vragen over veiligheid, meteorologie, het plannen van vluchten en drone reglementen. Wanneer je het examen met succes hebt afgerond kun je zelf het EU Dronebewijs aanvragen bij de RDW. Vergeet je ook niet te registreren als dronepiloot/bedrijf als jouw drone een camera aan boord heeft. Dit is namelijk verplicht als je er foto- of videomateriaal mee wilt maken.

Waarom je Dronebewijs halen?

Drones worden steeds populairder, voornamelijk doordat je er werkelijk de meest prachtige beelden mee kunt maken. Een zogeheten vogelperspectief was nog nooit zo makkelijk te realiseren als met een drone en dus zijn reeds vele (hobby)fotografen je voorgegaan. Doordat de lesstof niet al te ingewikkeld is (je kunt het vergelijken met het behalen van je theorie voor je rijbewijs) is het voor iedereen toegankelijk. En als je je Dronebewijs eenmaal gehaald hebt kun je wanneer je maar wilt met je drone de lucht in, en de allermooiste beelden schieten. Dus wil jij ook je Donebewijs halen? Kijk dan eens bij de opleidingen van Drone Class.