Ander nieuws

Je hebt er ontzettend veel last van en je wilt ervan af!

Je kent ze wel, de naaktslakken. Niet de meest geliefde diertjes in de tuin. Ze brengen veel schade aan in de moes- en siertuinen. Ze kunnen zelfs je planten volledig vernietigen. De diertjes worden dus niet echt gewaardeerd. Maar wat zijn dat voor dieren eigenlijk? Wat eten ze het liefst en waar komen ze oorspronkelijk vandaan? In deze blog lees je alles over naaktslakken en de bestrijding ervan.

De naaktslak, waar leven ze?

Naaktslakken leven in vochtige omgevingen. Zij houden zich het grootste deel van hun tijd op, of in de grond. Hier kunnen zij de ondergrondse delen van de planten aantasten. In Nederland en België leven de soorten in de lente en leggen zij eitjes in hoopjes van 20 tot 30 onder het grondoppervlak. Een paar weken later komen de eitjes uit en na twee maanden zijn de slakken volwassen. De slakken paren meestal in het voor- en najaar. De meeste voorkomende soort in de Benelux is de grote wegslak. Een grote kans dat dezelfde slak ook jouw plantjes op eet.

Na een regenbui komen de naaktslakken tevoorschijn. Het is nu vochtig weer. ’s Nachts zijn zij actief om warmte en zonlicht te vermijden. De meeste slakken worden niet gewaardeerd, omdat ze veel schade aan gewassen veroorzaken en zeer grote hoeveelheid blad kunnen verorberen.

Hoe bestrijd je de naaktslak?

Er zijn verschillende manier om naaktslakken te bestrijden in je tuin. Je kan kiezen om ’s avonds een natte krant op het terras te leggen, waardoor de slakken hierop zullen kruipen en hierbij moet je de krant wel weghalen voordat hij opdroogt, op dezelfde avond. Dit werkt meestal niet zo effectief. Een makkelijkere en efficiënte manier om naaktslakken te bestrijden is een nematodenspuit. Hier houden naaktslakken totaal niet van.

Ongeveer 90% van de populatie naaktslakken bevindt zich in de grond. Met het inzetten van nematoden worden naaktslakken doeltreffend in de grond bestreden. Nematoden zijn kleine aaltjes die 0,1 mm lang zijn en met het blote oog niet waar te nemen zijn.

Na 1 á 2 weken zullen de slakken sterven en gaat een nieuwe generatie nematoden op zoek naar een nieuwe prooi.
Op deze manier zal er een minimale werking van zes weken plaatsvinden. De bodem moet wel voldoende vochtig zijn en een temperatuur van minimaal vijf graden hebben.

Snel en efficiënt  

Met de handige nematodenspuit ben je met één klik op de tuinslag klaar voor gebruik. Vervolgend maak je de bijgeleverde nematodenmengeling aan en kan het sproeien beginnen.