Ander nieuws

Kunst met metaalbewerking

Wat is metaalbewerking en hoe wordt er kunst mee gemaakt? Met metaal kun je diverse soorten vormen creëren en bijzondere eindproducten leveren. Wat heb je ervoor nodig? Mocht je een korte kijk in dit proces willen nemen, lees dan verder.

Het ontwerp

Elk kunstwerk begint natuurlijk met een ontwerp, dit kun je het beste op papier tekenen of digitaal tekenen. Metaal is een product dat je zonder specifieke apparatuur niet makkelijk kan bewerken. Je zorgt in elk geval voor het halffabricaten, in dat geval metaal. Dit kan een metalen plaat zijn of iets anders. Het is afhankelijk van hoe jouw ontwerp eruit ziet. Indien je het gehele proces zelf wil uitvoeren zul je eerst een kijkje moeten nemen bij iemand die hier al ervaring mee heeft. De beste manier om te leren is kijken hoe iemand anders dit doet, en luisteren naar de tips die worden gegeven.

Metaal smelten

Om metaal te vormen naar jouw ontwerp, zul je hitte moeten gebruiken. Dit kun je het beste met hitte doen, een tang en schaar. Vaak gaat het metaal in een smeltoven, daarna kun je het metaal in een vorm gieten. Veiligheid staat hierbij voorop, omdat je te maken hebt met hoge temperaturen. Nadat het metaal in de vorm is gegoten kun je het nog bewerken met door het te slijpen of lassen, zo kun je precies de vorm creëren die jij in gedachte hebt voor je kunstwerk. Naast een smeltoven kun je ook kiezen voor een oxyacetyleenbrander, dit is een lasbrander waarmee je kleinere voorwerpen kan smelten. Denk bijvoorbeeld aan het smeden van sieraden.

Conclusie

Er zijn een paar manieren om metaal te smelten, mocht je er kunst mee willen maken. Het begint bij een ontwerp dat op papier wordt gemaakt. Daarna zul je een mal moeten maken, afhankelijk van het type ontwerp dat jij hebt getekend. Bij kleinere ontwerpen kun je namelijk kiezen voor een brander, bij grotere ontwerpen zul je een smeltoven moeten gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om eerst in de leer te gaan bij iemand met ervaring, op een metaal smelt werkplaats. Maar je kunt ook zelf een kleine smeltoven of brander kopen en jezelf informeren via internet. In beide gevallen is het belangrijk om veilig te werk te gaan, draag daarom altijd bescherming. Hopelijk ben je middels dit artikel voldoende geïnformeerd over jouw eerste stap naar een mooi kunstwerk. Wellicht is het ontwerp nog niet gemaakt, maar laat vooral los dat het in één keer perfect moet zijn.