Wonen

Kunstwerken creëren met watersnijden

Heb jij weleens gehoord van watersnijden? Wij wel. En het is een bijzonder proces om te bekijken, omdat je er van alles mee kan. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale machine dat in verschillende soorten ondergronden kan snijden met water. Het is een krachtige straal van water, zo sterk dat je ermee in bijna alles kunt snijden.

Hoe werkt het?

Stel je voor, een machine dat overal in kan snijden. En dat gewoon met water! Je zou bijvoorbeeld een natuursteen op maat kunnen bestellen om vervolgens te watersnijden. De mogelijkheden qua materialen zijn eindeloos, van titanium en staal tot rubber en glas. De krachtige waterstraal wordt gecombineerd met een schuurmiddel, zoals zand. Ook kan het zonder schuurmiddel gebruikt worden, dit is gebruikelijk voor zacht materiaal zoals textiel. De machine heeft een spuitkop dat gemaakt is van robijn of (kunst)diamant en heeft een druk van wel 3800 bar. 

Ontwerp, snijd en maak kunst

Ideeën voor het maken van kunst zijn bijvoorbeeld het snijden van een grote metalen plaat, of bewerk een grote steen. Misschien heb je wel eens een groot metalen bord gezien waar allemaal mooie vormen in gesneden zijn. Grote kans dat dit met watersnijden is gedaan, het kan ook met een laser maar hier komen ook weer chemische stoffen bij vrij. Daarom is watersnijden ook een duurzamere optie. Zelf aan de gang gaan met deze machine is misschien niet zo een goed idee, omdat het gevaarlijk kan zijn. Maar je kunt ook een ontwerp aanleveren bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, zodat zij het voor jou uitsnijden. Lijkt het je toch wel wat om dit zelf te leren? Dan zou je kunnen kijken of je ergens een workshop kan volgen, of misschien mag je wel een dagje meekijken bij het bedrijf waar jij je ontwerp laat maken.

Conclusie

De mensen die nog nooit gehoord hebben van watersnijden zullen vaak onder de indruk zijn, mochten zij het met het blote oog mogen bekijken. Het is namelijk een fascinerend proces om te zien, snijtechnieken met water. Ben jij geïnteresseerd in het maken van kunst met watersnijden? Informeer dan bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, zij beschikken over deze krachtige machine en kunnen jouw ontwerp naar wens maken. Bijna alle materialen kunnen worden bewerkt met watersnijden, informeer bij het bedrijf waar je van plan bent om je ontwerp te realiseren voor meer informatie over de mogelijkheden en prijzen zodat je zeker weet dat je voorzien bent van alle noodzakelijke informatie.