
Wil je rozenkever of meikever bestrijden?
Wanneer je last hebt van rozenkevers of meikevers in je tuin, dan merk je deze vaak pas op als het te laat is. Je gras vertoont ineens gele plekken en het wordt gevoeliger voor andere ziektes. Dit komt niet door de volwassen rozen- of meikevers, maar juist door de engerlingen. De larven die in de grond zitten en die zich voeden met de wortels van de planten. Alleen als volwassen rozenkevers in zeer groten getale aanwezig zijn kunnen ze een berk of een eik vellen. Meikevers kunnen, ook weer als ze als volwassenen in zeer groten getale aanwezig zijn een pruimenboom als prooi kiezen. Het is dus zaak rozenkever en meikever bestrijden voor ze schade toebrengen.
Hoe kun je rozenkever en meikever bestrijden?
Je ziet ze immers bijna niet. Je kunt rozenkever en meikever bestrijden door nematoden (of aaltjes) aan te brengen in je grond. Deze nematoden zie je met het blote oog bijna niet. Ze zijn maar 0,3 tot 0,7 milimeter groot! En toch kunnen nematoden ervoor zorgen dat jouw tuin in topconditie blijft. De nematoden voeden zich met de larven van (onder andere) de rozenkever en meikever en blijven net zo lang eten tot er geen larve meer te vinden is. Deze aaltjes brengen geen schade toe aan jouw planten en ook hebben jij, je kinderen en je huisdieren er geen last van. Ze leven immers onder de grond.
We hebben insecten nodig in de tuin
We zien gelukkig steeds meer dat mensen kiezen voor een échte tuin in plaats van voor een betegeld exemplaar. Hierdoor kunnen kevers, vlinders, bijen en andere insecten zich weer beter gaan ontwikkelen. Want door alle betonnen tuinen van nog niet zo lang geleden was het treurig gesteld met de insecten in Nederland. Nu denk je misschien dat insecten vooral irritant zijn en schade toebrengen, maar we hebben deze beestjes ook gewoon nodig. Zo zorgen ze voor de bestuiving van planten en bomen en dienen ze als voedsel voor andere dieren zoals vogels en egels.
Biologisch bestrijden is dus heel logisch
Biologisch bestrijden van plaagdieren zoals de meikever en de rozenkever is dus heel logisch. Je zorgt er dan heel specifiek voor dat één bepaald insect wordt aangepakt. Ga je met chemische bestrijdingsmiddelen aan de gang? Dan pak je alles mee, je kunt dan niet anders. Door gebruik te maken van biologische insectenbestrijding zorg je er ook nog eens voor dat de vogels en egels niet ziek worden doordat zij chemische middelen binnenkrijgen.
Dit vind je misschien ook leuk

Investeren in vastgoed met je eigen huis
21 maart 2022
Servers verkopen
8 september 2021