Auto

Winter Checklist om veilig de weg op te gaan met je aanhangwagen

Met de winter voor de deur, is het tijd om uw aanhanger voor te bereiden op het koude weer en te zorgen dat u altijd veilig de weg op gaat om de kans op onveilige situaties te voorkomen. Heb jij al een winterchecklist aanhangwagen gedaan?

Controleer de banden op profieldiepte en bandenspanning

Banden zijn belangrijk voor uw aanhanger en uw veiligheid. Controleer regelmatig de bandenspanning en profieldiepte van alle banden zodat de wegligging optimaal is. Kijk ook even of er geen scheurtjes in de zijwand zitten of dat er op plekken van de band onregelmatige slijtage zit. Ben jij van plan om een nieuwe enkelas aanhanger of een open aanhanger aan te schaffen. Dan raad ik je aan om het te kopen bij een zaak die ook meteen M&S banden (modder en sneeuw) erbij levert. Bij Hapert.nl bijvoorbeeld, leveren ze die standaard bij de aankoop van een aanhangwagen. Dan zit je altijd goed qua veiligheid in verschillende weertypen.

Controleer de lichten, richtingaanwijzers en remlichten

Controleer alle aanhanger verlichting en zorg ervoor dat ze goed werken en niet beschadigd zijn. Controleer ook of remlichten en richtingaanwijzers het doen. Als laatste even kijken of nummerbord ook goed verlicht wordt. Mocht je de weg op gaan met een aanhanger dan is het altijd handig om een extra set lampjes te hebben voor het geval een licht het begeeft. Mocht je beschikken over een kipper, controleer dan ook altijd even de accu. Om de accu in perfecte conditie te houden is het verstandig om deze regelmatig te controleren en dagelijks bij te laden. Mocht u de kipper stallen gedurende lange tijd in een koude omgeving, dan is het verstandig om de accu los te koppelen.

Reinig je aanhangwagen

Ook handig om je aanhangwagen regelmatig te reinigen, zeker nadat er pekel gestrooid is op de weg. Het zout in de pekel kan namelijk het zinkwerk van je aanhangwagen aantasten. Let erop dat als het vriest en je spuit je aanhangwagen af, dat je aanhanger niet op de handrem zet. Gebruik dan twee blokjes achter de wielen.

Je rijstijl aanpassen aan de omstandigheden

Het weer kan de manier waarop u rijdt beïnvloeden en het is belangrijk om uw rijstijl hierop aan te passen. Vertraag u snelheid en vergroot de afstand naar uw voorligger. Daarnaast is het verstandig om de rechterbaan te gaan rijden met minder snelheid, dan hindert u ook geen andere mensen op de weg zonder aanhangwagen. Tevens is het belangrijk bij sneeuw en gladheid dat u rustig remt en tevens ook meer op de motor probeert af te remmen door te koppeling een stukje op te laten komen. Als laatste is het met sneeuw en gladheid op de wegen goed om de vraag de stellen of het wel echt nodig is om nu de weg op te gaan. Dus neem niet onnodig het risico. Voor de hele checklist en meer tips raad ik je aan te kijken naar de winter checklist aanhangwagen pagina van Hapert.