Wonen

Zonnepanelen op je dak plaatsen? Dit zijn de beste opties

Overweeg jij zonnepanelen op je dak te (laten) plaatsen? Groot gelijk, want je kunt met deze eenmalige investering al snel je geld weer terugverdienen! Zeker in de huidige periode, waarin de energieprijzen flink stijgen en er diverse leveranciers omvallen, is het belangrijk om je eigen, duurzame energie op te wekken. Maar welke zonnepanelen moet je nu kiezen? Het aanbod is immers enorm groot. Daarom helpt dit artikel je op weg met een duidelijk overzicht van de verschillende soorten zonnepanelen en de voordelen die iedere soort zonnepaneel met zich meebrengt. Lees je mee? 

 

De verschillende soorten zonnepanelen

Er zijn enorm veel verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Het belangrijkste verschil per type zonnepaneel zit hem in het materiaal waarvan de panelen gemaakt worden. Er zijn drie verschillende materialen waar zonnepanelen van gemaakt worden:

1. Monokristallijn zonnepanelen

Dit type zonnepaneel is het zonnepaneel met het hoogste rendement, mede vanwege de relatief lage aanschafprijs door een versimpeld productieproces.

2. Polykristallijn zonnepanelen

Deze zonnepanelen zijn op het gebied van aanschafprijs vaak het duurst, omdat het productieproces op technisch vlak ingewikkelder is dan monokristallijn of amorf zonnepanelen. Wel kunnen deze zonnepanelen erg efficiënt energie opwekken. 

3. Amorf zonnepanelen

Deze soort zonnepanelen heeft de laagste aanschafprijs van alle typen die op dit moment op de markt worden aangeboden. Helaas wekken deze zonnepanelen ook het minst efficiënt energie op van deze drie soorten zonnepanelen, waardoor het rendement op de panelen relatief laag is.

De verschillende toepassingen van zonnepanelen

Niet alleen bestaan zonnepanelen uit verschillende materialen, ook kunnen ze op verschillende manieren geplaatst worden. Zo kun je de zonnepanelen bovenop de bestaande dakbedekking (dus op de dakpannen) laten plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor geïntegreerde zonnepanelen. Op daken met geïntegreerde zonnepanelen, fungeren de zonnepanelen als dakbedekking. Op huizen met bestaande dakbedekking, wordt de dakbedekking weggehaald voordat de nieuwe zonnepanelen worden geplaatst. Een belangrijk voordeel van het kiezen voor dit soort zonnepaneel, is dat de zonnepanelen minder opvallen omdat ze mooi verwerkt worden in het dak. Ook zijn er geïntegreerde zonnedakpannen beschikbaar, waarmee je niet alleen profiteert van de esthetische waarde van geïntegreerde zonnepanelen, maar ze er ook daadwerkelijk uit zien als dakpannen! Dit is de minst opvallende manier om zonnepanelen op het dak te verwerken. Wordt jouw nieuwe huis nog gebouwd? Dan kun je besparen op de kosten voor dakpannen, omdat jouw zonnepanelen ook fungeren als dakbedekking! Een ander belangrijk voordeel van dit type zonnepaneel, is dat het dak er minder zwaar door belast wordt.