Ander nieuws

Dit wist jij nog niet over koffie

Veel mensen beginnen hun ochtendritueel met een heerlijk, warm, vers gezet kopje koffie. En geef ze eens ongelijk, want hoe fijn is het als die geur van koffie ’s ochtends in een vlaag voorbij komt en jij weet dat je de dag weer kunt beginnen. Niet dat we dag zonder koffie niet kunnen beginnen, maar het geeft toch dat ene beetje extra energie. Want dat is wat koffie doet, het geeft energie. Of zit dat tussen onze oren en lijkt dit alleen maar zo? Eigenlijk is het best vreemd dat veel mensen niet weten waar koffie vandaan komt en wat de werking nu precies is. En dat terwijl we meerdere keren per dag ons favoriete wandelingetje naar ons favoriete apparaat maken. In deze blog lees je meer over koffie. Extra voordeel: de volgende keer als je die ongemakkelijke collega weer bij het apparaat treft heb je deze keer wél een gespreksonderwerp.

Oorsprong en verspreiding

Wist je dat koffie oorspronkelijk uit Ethiopië komt? Of tenminste, het gebied wat nu Ethiopië is. Daar groeide de koffieplant, de Coffea Arabica, in het tropisch regenwoud, waar de koffieboon eerst als medicijn werd gebruikt. De Arabieren brachten de koffieplant over naar Jemen en in de tijdperk van de VOC werd de monopolie op koffie doorbroken. De koffieplant werd verspreid naar diverse Europese kolonies en Midden- en Zuid-Amerika. In de tussentijd werden wel meer dan 100 koffiesoorten bekend, maar de meesten bleken niet geschikt voor consumptie. In Nederland werd koffie vanaf het jaar 1750 volksdrank nummer één.

Zo wordt koffie gemaakt

Je zult je wellicht afvragen hoe jouw favoriete drankje nu wordt gemaakt vanuit zo’n boon. Wanneer de koffiebonen van de plant worden geplukt, hebben deze nog zo’n 8 maanden nodig om te rijpen. Ze verkleuren dan van groen naar rood. Vervolgens worden de bonen in water gedaan, waarna de onrijpe bonen er tussenuit worden gehaald. Vervolgens wordt het vruchtvlees verwijderd en worden de bonen in de zon gedroogd. De bonen worden iedere paar uur omgeroerd, waarbij het belangrijk is dat de bonen niet te droog worden. Nadat de bonen zijn goedgekeurd worden ze gebrand. Met een beetje olie worden ze in een speciale oven geroosterd totdat ze de juiste geur krijgen.

Koffiesoorten

Wanneer je zelf koffie begint te drinken zul je al snel merken dat je verschillende soorten koffie kunt kopen. Zo kun je koffiebonen kopen, verse koffie, gemalen koffie, voordeelpakketten of juist ongebrande koffiebonen. Onze favoriet blijft toch de verse koffie. Ga jij binnenkort ook weer Koffie kopen? Vraag dan eens aan de medewerker of barista welke hij of zij zou aanraden. Zo maak je zeker een goede keuze.