Ander nieuws

Een nieuwe baan? Kleed je er naar!

Bedrijfskleding

De stijl van kleding die je op je werkt draagt kan heel erg simpel zijn. Er zijn voldoende bedrijven die werkkleding verschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis, of aan een garage. Daar loopt iedereen in ongeveer hetzelfde pakje rond. Dat zorgt voor herkenbaarheid en uniformiteit. Daarnaast zijn er vaak nog redenen als veiligheid en hygiëne waardoor de pakjes helemaal een praktisch nut hebben. Andere bedrijven, zoals hotels en cafeetjes, hebben een duidelijk kledingvoorschrift. Hier krijg je de kleding vaak niet vanaf de werkgever, maar gelden er simpele regels als een zwarte blouse en jeans, geen opvallende kleurtjes, of een mantelpakje bij de receptie. Bij dit soort banen is het gelukkig erg duidelijk wat er van je verwacht wordt door de werkgever omtrent je kledingkeuzes. Vaak krijg je zelfs een (kleine) vergoeding om deze kleding te kunnen kopen. Makkelijk, simpel en effectief.

Missers

Helaas is gaat het soms ook anders. Hoe minder specifiek de functie is (loodgieter versus adviseur), hoe kleiner de kans lijkt dat er specifieke regels gelden omtrent de gekozen kleding. Dat maakt het soms lastig. Als er immers geen duidelijk kledingbeleid is, hoe weet je dan wanneer je binnen de lijntjes blijft en wanneer je de plank compleet mis slaat? Er zijn genoeg voorbeelden bekend van secretaressen op gympjes waarvan blijkbaar verwacht werd dat zij altijd stiletto’s aan moeten hebben achter hun balie. Of mannen in surfshorts net op de dag dat die ene belangrijke klant langskomt. Je merkt het al, een goed kledingbeleid hebben is het voorkomen van problemen op de werkvloer. Toch hebben veel werkgevers dit zelf niet. Het kan dan lastig zijn om te begrijpen wat je wel en niet kan dragen. Het is dan het makkelijkste om je zo veel mogelijk ‘veilig’ te kleden.

Smart casual

Houd hiervoor over het algemeen smart casual aan. Dit is een kledingstijl waar je wel je eigen kloffie aan kan, maar er alsnog proffessioneel uit ziet. Hoe je dat doet? Het is vrij simpel. Schaf hiervoor als man zijnde pantalons aan en je kan natuurlijk ook een aantal polo heren kopen. Een simpele blazer mee en je volstaat elk seizoen. Ook een overhemd met een nette spijkerbroek valt onder smart casual. En als vrouw zijnde dan? Houd de vuistregel ‘ver boven de knie? Beter nie(t)’ aan om veilig te zitten. Rokjes zijn prima, maar zorg dat ze niet te kort zijn. Een shirtje aan die de schouders niet helemaal bedekt? Neem een vestje mee voor onverwacht bezoek. Zo zal je minder snel een flater slaan in het bijzijn van de baas. Succes!