Ander nieuws

Lang leve de barbecue!

Evenement

Het is het sociale evenement van de zomer: de barbecue. Hoewel met het woord barbecue natuurlijk het voorwerp wat gebruikt wordt om te grillen wordt bedoeld, is het veel meer dan dat. De barbecue is het moment waarop jong en oud samen komt in de tuin van één van de aanwezigen om onder het genot van een stokbroodje kruidenboter en een glas koude, witte wijn in de zon eventjes goed bij te praten. De grill is immers toch nog niet warm. Lekker ’s middags samenkomen, drankjes en borrelhapjes erbij, en als de temperatuur net wat begint af te koelen steken we de nog koude grillmolen aan. De geroosterde smaak van een barbecue is immers ongeëvenaard en zal je met je gewone huis-tuin en keukenpan nooit na kunnen maken. De barbecue is dé uitvinding van de eeuw.

Oude methodes

Maar eigenlijk is hij dat helemaal niet. Als je er even over nadenkt, is barbecuen totaal niet van deze tijd. Hoe denk je namelijk dat de eerste oermensen hun vlees bereidden? Zodra in de nieuwe steentijd het vuur werd ontdekt (rond 11000 voor christus), gingen mensen al vrij snel over op het grillen van hun voedsel. Immers is gebakken voedsel makkelijker te verteren voor het lichaam en daarnaast beter te bewaren. Dat was dus een logische keus. Ook de scheepslui in de tijden van kolonisatie maakte veel gebruik van gegrild vlees. Dit was, met voldoende zout, goed te conserveren en daarnaast veiliger om te bewaren dan rauw vlees. Het heette natuurlijk nog geen barbecue, maar het concept er achter is hetzelfde. Vlees grillen is heerlijk, maar met name tijdloos. Dat hadden onze voorouders ook allang door. Het enige wat wij anders doen is het inzetten van verschillende materialen om dit vlees te grillen. Waar zij een simpel vuurtje gebruikte, hebben wij een heel scala aan grills ontwikkeld.

Feestje

Hoe je het ook went of keert, barbecuen is lekker, gezellig én gezond. Thans, als je het goed doet. En dat is helemaal niet lastig. Let er op dat je je vlees altijd met een laagje olie insmeert om te voorkomen dat het aanbrandt, en zorg voor voldoende gezonde afwisselingen naast het brood. Denk aan salades, groentespreads en aardappeltjes en mais op de barbecue zelf. Investeer daarnaast in een goede barbecue. Een kwalitatief goede barbecue gaat langer mee, zorgt dat je vlees  makkelijker gaar wordt en zorgt voor algemeen gebruiksgemak. Verdiep je bijvoorbeeld eens in een Kamado BBQ. Deze zijn mooi om te zien, handig in gebruik en worden erg positief beoordeeld. Fijne (na)zomer gewenst!