Wonen

Een diervriendelijke tuin aanleggen doe je zo!

Veel mensen zitten vanaf het begin van dit jaar al thuis. Dit geeft veel ruimte om na te denken over de inrichting, het interieur en het uiterlijk van de huis en tuin. In sommige gevallen heeft het er zelfs toe geleid dat mensen uit het niets beginnen met veranderingen aanbrengen aan het huis. Een van de vele dingen die je zou kunnen aanpassen is de tuin.

Nu denk je wellicht: leuk! Aan de slag met plaatsen van bloemetjes voor de bijtjes, vlinders en andere insecten die wat extra leefruimte nodig hebben. Ja, in dit blog wordt extra leefruimte behandeld, maar niet per se voor insecten. Ook kikkers, padden en salamandertjes hebben het lastig door de droogte. In dit blog wordt dan ook haarfijn uitgelegd hoe jij thuis de beste leefomgeving voor deze diertjes kunt samenstellen. Ben je benieuwd geworden naar alle mogelijkheden? Lees dan snel verder!

Begin met het graven van een vijvertje

Wellicht heb je er al eentje, en zo ja: dan mag je deze stap overslaan. Op het moment dat je nog geen vijver in de tuin hebt maar er wel over na zit te denken om er een te nemen kan je het volgende doen: een vijver aanleggen!

Je moet echter wel even een graafmelding doen voordat je begint met machinaal graven. Als je een kleine vijver wil aanleggen kan je geen Klic melding aanvragen. Of nou ja, het kan wel, maar het is niet nodig. De reden dat je zo’n melding moet doen is namelijk omdat je bepaalde leidingen of kabels die door jouw tuin lopen kunt beschadigen. Het risico dat je hiermee loopt is best wel groot, daarom doe je altijd even een melding als je iets gaat afgraven.

Wanneer je het gat voor jouw vijver hebt gegraven leg je er onkruid doek overheen en maak je hem waterdicht. Zo kan het water de grond niet inlopen en voorkom je dat jouw vijvertje droog komt te staan! Plant vervolgens genoeg begroeiing zodat alle diertjes die jij in je tuin wil verwelkomen ook een plekje hebben om te schuilen tegen roofdieren zoals hoog gras en waterplanten. Hier leven ze namelijk het liefste.

Andere manieren om een diervriendelijke tuin aan te leggen

En als je niet per se zit te wachten op amfibieën in jouw tuin, dan kan je ook nog ervoor kiezen om toch een insect vriendelijke tuin aan te leggen. Dit is eigenlijk de makkelijkste manier om goed te doen voor de natuur: je hoeft namelijk niks te doen!

Stop met het wieden van onkruid en laat jouw tuin een verzorgd paradijs worden voor allerlei bloemen en plantensoorten. Probeer het ook eens!