Wonen

Loop jij nog net zo gemakkelijk als twintig jaar geleden?

Zeg eens eerlijk. Kom jij nog net zo makkelijk vooruit als pakweg twintig jaar geleden? Of je nu 80, 60 of 40 jaar bent, de kans is groot dat je twintig jaar geleden fitter en soepeler was dan dat je nu bent. Dat is helemaal geen schande. Sterker nog, het is heel normaal. Net zo normaal is het om een beetje rekening te houden met je net wat minder soepele lijf, en het jezelf niet onnodig lastig te maken.

Hoe komt het eigenlijk?

We worden als de jaren vorderen allemaal wat minder soepel. De ene net wat sneller dan de ander, maar uiteindelijk moeten we eigenlijk op ieder moment van ons leven toegeven dat we echt niet meer zo soepel zijn als twintig jaar geleden.

Dat is heel normaal, en deels zelfs door de natuur bepaald. Als baby’s zijn we op ons flexibelst. Gelukkig maar, anders zou de bevalling helemaal een hels karwei worden! Die flexibiliteit zie je goed terug in de eerste levensjaren. Dreumesen leggen met gemak hun voeten in hun mond, en ook opgroeiende kinderen zijn over het algemeen behoorlijk lenig. Dat komt voor een groot deel door kraakbeen, dat op jonge leeftijd volop aanwezig is in het lijf.

Direct na je geboorte begint er echter kraakbeen te verdwijnen, en wordt dit als het ware vervangen door bot. En word je nog ouder, dan gaat het resterende kraakbeen wat slijten, en komt er niets voor in de plaats. Je gewrichten gaan daardoor wat minder makkelijk heen en weer, waardoor je strammer wordt. Goed blijven bewegen kan helpen lang zo soepel mogelijk te houden, maar minder lenig worden we eigenlijk allemaal.

Je mag er best rekening mee houden

Alhoewel het lastig kan zijn om te accepteren dat je ouder wordt, is het verstandiger om er rekening mee te houden. Zeker als bepaalde bewegingen gewoon echt niet meer goed gaan, en ze je pijn gaan opleveren. Traplopen is wat dat betreft berucht. Natuurlijk is het vervelend als je merkt dat dit echt lastig wordt, maar probeer het ook niet moeilijker te maken dan het is, en ga vooral op zoek naar een oplossing.

Denk bijvoorbeeld eens aan het plaatsen van een traplift. Dat is echt niet alleen iets voor mensen die helemaal niet meer kunnen lopen. Welnee, steeds meer mensen die het zichzelf gewoon wat makkelijker willen maken op de trap kiezen er ook voor. Meer informatie over de mogelijkheden vind je op deze website: https://handicare-trapliften.nl/. Dat bewegen lastiger gaat, wil tenslotte niet betekenen dat je dingen niet meer kan. Je zoekt gewoon een oplossing waardoor het weer net zo makkelijk gaat als voorheen!