Financieel

Van balkon naar jungle!

Als je net als ik onlangs op jezelf bent gaan wonen, heb je wellicht ook een leuk balkonnetje aan je kamer. Natuurlijk is een balkon altijd al een fijne plek om een frisse neus te halen, maar met een beetje moeite heb je binnen no time een dichtbegroeide jungle waar je helemaal in kan wegduiken. Of je groene vingers hebt of niet, het is echt gemakkelijker dan je denkt, lees dus snel verder zodat ook jij een weelderig oerwoud op balkon formaat kan creëren!

Klimmers zijn je vriend

Klimplanten zijn de manier om snel een groot oppervlak met groen te bedekken. Zet bijvoorbeeld twee bakken met doodgewone klimop voor je balkon hek en het is binnen no time een muur van groen. Dit staat niet alleen ontzettend mooi, maar het geeft je ook nog eens een hoop extra privacy. En dat is wel zo lekker natuurlijk! Een andere ontzettend mooie klimplant is de clematis. Deze snelle groeier is niet alleen winterhard, maar geeft ook nog eens ontzettend mooie bloemen in het voorjaar. Deze planten werken overigens ook ontzettend goed in hangpotjes, zo creëer je een waterval aan groen!

Denk aan de zon

Op veel balkons heb je helaas niet de hele dag zon, zo heb ik zelf alleen in de ochtend en begin van de middag zon, en ook die bereikt niet altijd alle hoeken van het balkon. Voordat je planten gaat kopen is het dus belangrijk om goed te weten hoeveel zon je balkon vangt. Zo laat ik zelf planten die in de volle zon moeten altijd staan. Wellicht dat de plant alsnog groeit, maar ik vind het zelf het risico niet waard. Het beste is om je er bij neer te leggen en je te focussen op alle prachtige planten die je wel kan houden! Zo heb ik zelf een grote verzameling varens, die vinden het gebrek aan zon juist heerlijk!

Wees niet bang om te snoeien!

Mijn opa vertelde me altijd: “Snoeien is bloeien”. Wees dus niet bang dat je met snoeien de plant beschadigd. Het spoort de plant namelijk aan om nieuwe groei aan te maken. Zorg echter wel dat je niet te veel in een keer knipt. Een plant moet natuurlijk nog wel wat blaadjes overhouden om te overleven. Ook bespaart regelmatig snoeien je een hoop gezeur met de buren. Want niet iedereen is even gediend van een jungle op balkon! Hou dus goed in de gaten dat je planten niet naar naburige balkons woekeren.