Ander nieuws

Wat te doen bij overlast van processierups?

Tijdens de zomermaanden hebben veel Nederlanders last van de eikenprocessierups. Mensen en dieren kunnen klachten krijgen aan hun gezondheid zoals jeuk en bultjes. Bomen worden daarbij ook nog kaalgevreten. Hoe kun je overlast voorkomen van de processierups en wat kun je doen bij klachten? Lees het hier.

Wat is een processierups?

In de zomer van 2019 was de processierups het nieuws van de dag. De mensen met een eikenboom hadden last van de brandharen die de processierups verspreidde. De brandharen veroorzaken klachten zoals erge jeuk en je kan brandplekken krijgen op je huid. Een processierups is een rups die zich nestelt in bomen en zich in de nacht voortbeweegt over de stam, takken en bladeren van de boom. Een processierups is te herkennen aan de harige, grijze vacht. Processierupsen zijn de larven van nachtvlinders. De rupsen overwinteren vooral in de eikenbomen, vandaar de naam eikenprocessierups. De eieren worden door de nachtvlinders in en rondom te boom gelegd. Als de rupsen uit hun eieren komen vervellen ze een aantal keer. Daarna verzamelen ze zich in op een tak of op de stam van een boom in grote witte nesten. Zo herken je de boom met de processierups aan witte draden in de boom bijvoorbeeld.

Hoe voorkom je overlast?

Processierupsen zijn bedekt met zo’n 700.000 brandharen die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen en dieren. Daarom is het van belang om te weten hoe je overlast kunt proberen te voorkomen voor je gezondheid. Ten eerste kun je beter niet op de grond gaan zitten in de buurt van eikenbomen. Of was je huid en ogen met water nadat je in een gebied bent geweest waar eikenbomen waren en was ook de kleding die je gedragen hebt. Zorg daarbij voor goede bedekking van het lichaam als je er toch bij in de buurt komt. En probeer zeker niet zelf een nest te bestrijden of te verwijderen.

Processierups bestrijding

Als je echt last hebt van processierupsen in je eigen tuin of in je omgeving, is het van belang om snel een expert in te schakelen die ervaring heeft met de bestrijding ervan. Het bestrijden is geen gemakkelijke klus en kun je het beste door iemand laten doen in plaats van zelf doen. Bij Processierups-bestrijden.com kun je terecht om een professionele bestrijder in te schakelen. Zij hebben de juiste middelen om de rupsen op een effectieve manier te kunnen bestrijden. Omdat de nesten zich hoog in de bomen bevinden nemen ze een hoogwerker mee. De bestrijder zal zo snel mogelijk bij je langskomen als je contact opneemt met de bestrijder bij jou in de buurt. Als je intypt bijvoorbeeld ‘processierups bestrijden Eindhoven’ vind je de bestrijder bij jou in de buurt. Een snelle bestrijding is erg belangrijk dus wacht er niet te lang mee voor je eigen gezondheid en veiligheid.